20 miljoen voor onderzoek naar psychische stoornissen

Print
20 miljoen voor onderzoek naar psychische stoornissen
Maastricht / Heerlen / Hoensbroek -

De Universiteit Maastricht krijgt voor de periode 2019-2028 bijna twintig miljoen euro voor onderzoek naar het ontstaan van psychische stoornissen.

Dat heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten op advies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Begrijpen

Een consortium onder leiding van hoogleraar Anita Jansen, decaan van de Faculty of Psychology and Neuroscience, gaat onderzoeken welke mechanismen verantwoordelijk zijn voor psychische problemen. „Die stoornissen komen vaker voor dan je denkt: één op de vier mensen heeft ooit in zijn leven last van een psychische ziekte. Door ons onderzoek hopen we beter te begrijpen hoe die ziektes ontstaan en hoe we ze effectiever kunnen behandelen”, aldus Anita Jansen.

Oorzaak

Haar team van negentien invloedrijke wetenschappers breekt met de traditie van de klassieke psychiatrische diagnostiek, waarbij de focus ligt op aparte stoornissen en het zoeken naar één onderliggende oorzaak voor elke stoornis. „Die medische benadering heeft tot op heden te weinig opgeleverd.” Het consortium van Jansen veronderstelt dat het niet zinvol is om in verschillende diagnostische categorieën te blijven denken en ook dat er niet één oorzaak achter een bepaalde psychische stoornis is.