Jeugd beter beschermen tegen online gokken

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

De ChristenUnie wil dat het kabinet kinderen beter gaat beschermen tegen online gokbedrijven. „Het is op dit moment kinderlijk eenvoudig voor een vijftienjarige om online te gokken en verslaafd te raken. Dat moet zo snel mogelijk anders”, zegt Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie

Redactie

„Met oog op de nieuwe wetgeving die online gokken legaliseert is het nog meer van belang dat de Kansspelautoriteit optreedt tegen online gokbedrijven die de wet overtreden en minderjarigen laat gokken op hun site. Ik wil dat online gokbedrijven die dit doen hun vergunning verliezen.”

Van der Graaf stelt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) hierover Kamervragen.

Onderzoek

Aanleiding is een onderzoek van de NOS waaruit waarin gesteld wordt dat gokbedrijven en de Kansspelautoriteit niet of nauwelijks hun verantwoordelijkheid nemen voor kinderen. Bij alle populaire gokwebsites is het voor minderjarigen eenvoudig om te gokken. Hoewel deelname van jongeren verboden is, ontbreekt overal leeftijdscontrole, stelt de NOS.

Het gaat om zowel een aanbieder met een vergunning voor online gokken in Nederland (Toto) als bedrijven die zo’n vergunning niet hebben. De Kansspelautoriteit kwam in 2016 ook al tot de conclusie dat goksites geen effectieve leeftijdscontroles doen, maar legde daarvoor nog nooit boetes op. Toch benadrukt bestuursvoorzitter René Jansen dat het beschermen van jongeren wel degelijk de hoogste prioriteit heeft.

Unibet laat in een reactie weten op geen enkele manier geld te willen en mogen verdienen aan minderjarigen. „Daarom benadrukken wij op ons platform dat ons product uitsluitend voor volwassenen is bestemd, en vragen we al onze klanten wereldwijd zich te identificeren”, aldus het onlinegokbedrijf. „Wanneer een minderjarige, bijvoorbeeld doordat hij of zij een verkeerde geboortedatum invult bij registratie, toch gebruik maakt van onze producten, sluiten wij bij het signaleren hiervan onmiddellijk het betreffende account en worden alle stortingen terugbetaald aan diens ouders.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee