Echtpaar klaagt 22 keer over te weinig Frans in Canadees vliegtuig en krijgt 14.000 euro

Air Canada

Air Canada © AD/REUTERS

Luchtvaartmaatschappij Air Canada moet een echtpaar een forse schadevergoeding betalen en een excuusbrief aan hen schrijven voor het schenden van hun taalrechten. Dat heeft de rechtbank in Ottawa deze week besloten.

Sebastiaan Quekel

Michel en Lynda Thibodeau, een Franssprekend echtpaar uit Ontario, vinden het al jaren onbegrijpelijk dat de teksten op binnenlandse vluchten in Canada overwegend in het Engels zijn, stelt de BBC. Ze vinden dat Franssprekende Canadezen daardoor niet gelijk behandeld worden. Frans is net zoals Engels een officiële landstaal in Canada.

‘Taalrechten geschonden’

Volgens het stel is de Engelse taal in vliegtuigen van Air Canada overheersend en laat de Franse vertaling vaak te wensen over. Woorden die wel naar het Frans vertaald zijn, worden ook nog eens in veel te kleine letters weergegeven. Na het indienen van 22 klachten vond het echtpaar het welletjes en besloot het stel de luchtvaartmaatschappij voor de rechter te slepen.

,,Air Canada schendt systematisch de taalrechten van Franstaligen”, betoogde het echtpaar in de rechtbank. Een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij is zich van geen kwaad bewust en stelde dat het echtpaar alles te strikt zou interpreteren en dat de rechten van Franssprekende mensen helemaal niet geschonden worden.

In de uitspraak stelde de rechter de aanklagers in het gelijk en concludeerde dat Air Canada ‘haar taalkundige verplichtingen niet had nagekomen’. De luchtvaartmaatschappij moet het stel nu 21.000 Canadese dollars (ruim 14.000 euro) betalen.

Tevreden

In een interview met de Canadese omroep CBC meldde het echtpaar tevreden te zijn met de uitspraak. Ze hopen dat de teksten op Air Canada-vluchten in de toekomst verbeterd worden. ,,Alle teksten moeten van gelijke kwaliteit zijn,” stelde Michel Thibodeau. ,,Mijn verwachting is dat we binnen een paar maanden met elk vliegtuig van Air Canada kunnen vliegen, en uiteindelijk zal de bewegwijzering in beide officiële talen zijn.”

Het is overigens niet de eerste keer dat het echtpaar de luchtvaartmaatschappij beschuldigt van het schenden van hun taalrechten. In 2014 oordeelde het Hooggerechtshof dat ze Air Canada om dezelfde redenen niet konden aanklagen. Ze moesten toen genoegen nemen met een verontschuldiging.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee