Museum de Kantfabriek zet schatkamers open

Print
Museum de Kantfabriek zet schatkamers open

‘Gloves’ van Jacqueline van Bergeijk. Afbeelding: De Kantfabriek

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

In de derde en laatste expositie van dit lustrumjaar toont Museum de Kantfabriek in Horst verzamelingen uit eigen depot.

De tentoonstelling ‘Van object naar verzameling’ duurt van 8 september tot 29 december en gunt de bezoekers een blik in de schatkamers van het Horster textielmuseum, dat tien jaar bestaat. Daarnaast is werk van hedendaagse textielkunstenaars te zien.

Door schenkingen in het afgelopen decennium jaar zijn collecties ontstaan van bijvoorbeeld doopjurken, theemutsen en naaikistjes. Een blikvanger is de kinderkleding van de familie van Rechteren-Limpurg van kasteel Rechteren in Dalfsen. Ook zijn particuliere verzamelingen te zien, zoals waaiers van Jan Geelen, leporelloboekjes en patronen van Göggingen uit de collectie van Diny Gerards-Mensink, Lokk (oude kanten) en zijdjes en kindernaaimachientjes van Marlie lamers.

Tevens wordt aan de hand van tachtig interviews op band uit de jaren zeventig en negentig een inkijkje gegeven in het leven van een Horster gezin met 24 kinderen in de vorige eeuw.

Hedendaagse kunstenaars die nieuw werk hebben gemaakt van gevonden en verzamelde textiele objecten, complementeren de tentoonstelling. Het gaat om Jacqueline van Bergeijk, Lon Buttstedt, Fransje Smit, Marianne van Heeswijk, Marijke Leertouwer, Karin van der Linden, Rineke Seegers en de deelnemers aan het verdiepingslab van Carola Mokveld.

Bijzonder is de Herinneringsbank ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de MH17 ramp. Hiervoor zijn door honderd mensen 298 kraanvogels geborduurd. Het project is een initiatief van Tjitske Dijkstra.

Museum de Kantfabriek ligt aan de Americaanseweg in Horst. Meer info op www.museumdekantfabriek.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →