Eerbetoon aan overleden Serge Heederik in station van Heerlen

Willem Heederik en Emile Roemer (rechts) bij het onthulde kunstwerk van Serge Heederik in het station van Heerlen.

Willem Heederik en Emile Roemer (rechts) bij het onthulde kunstwerk van Serge Heederik in het station van Heerlen. © DeLimburger

Zo kan het niet langer met het station van Heerlen. Dat was het besef toen op zaterdag 25 mei 1996 de 25-jarige Serge Heederik in de spoortunnel van het station van Heerlen werd doodgestoken.

Marcel de Veen

De dood van Heederik, een artistiek talent, was de aanzet tot wat nu het Maankwartier is. Het nieuwe hart van Heerlen met de handtekening van kunstenaar Michel Huisman. Het station, onderdeel van het Maankwartier, wordt zaterdagmiddag officieel geopend.

Ter nagedachtenis aan Heederik, slachtoffer van zinloos geweld, is zaterdagmorgen tijdens een herdenkingsbijeenkomst een kunstwerk van zijn hand onthuld. Dat gebeurde in de hal van woningcorporatie Weller, een van de initiatiefnemers van het Maankwartier.

Vreugdevol en emotioneel

De onthulling werd gedaan door burgemeester Emile Roemer van Heerlen en Willem Heederik. Hij was er op die 25-ste mei 1996 bij toen zijn broer werd aangevallen en neergestoken. Serge stierf in de armen van Willem, die toen 21 jaar oud was.

Willem Heederik noemde de plechtigheid een vreugdevol, maar ook emotioneel moment. „Het is mooi dat de dood van Serge, hoe afschuwelijk ook, een bron van inspiratie is geweest tot wat het Maankwartier is geworden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee