Brandweerman die prinses Diana reanimeerde: ‘Ik zag geen druppel bloed op haar’

Prinses Diana

Prinses Diana © AD/EPA

Het is zaterdag exact tweeëntwintig jaar geleden dat prinses Diana op tragische wijze om het leven kwam bij een auto-ongeval in de Franse hoofdstad Parijs. Nog altijd wordt gespeculeerd over haar tragische dood: ging het om een ongeval, of toch niet? Volgende Britse tabloid zouden haar laatste woorden ‘hij heeft me vermoord’ zijn geweest, maar brandweerman Xavier Gourmelon (51) spreekt dat tegen.

Redactie

Na tweeëntwintig jaar trouwe dienst bij de brandweer van Parijs, denkt Gourmelon nog vaak terug aan het moment dat hij de voormalige echtgenote van prins Charles reanimeerde. Zijn team was na het ongeluk als eerste in de Pont de l’Alma-tunnel waar het ongeluk plaatsvond. ,,We behandelden het net als elk ander ongeluk en gingen meteen kijken of er iemand gewond was en wie er nog leefde”, blikt hij terug in onder meer The Sun.

In de tunnel zouden ze het autowrak vinden waarin prinses Diana, haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul om het leven kwamen. Al-Fayed en Paul werden direct doodverklaard. ,,Het was vreselijk”, verklaarde Sebastian Dorzee tien jaar geleden al. Hij was de eerste politieagent in de tunnel. ,,Diana heeft haar geliefde voor haar ogen zien sterven. Ze wist perfect wat er aan de hand was.”

Verzinsel

Oud-brandweerman Gourmelon repte zich bij het zien van het ongeval meteen naar de Mercedes, waarin Diana (die nu 58 jaar zou zijn geweest, red.) zich bevond. Zonder het goed en wel te beseffen, hoorde hij haar laatste woorden. ,,De auto was een zooitje. Ze zag er verbazend goed uit, had een lichte verwonding aan haar rechterschouder, maar verder zat er geen spatje bloed op haar. Toen ik de deur openbrak lag ze op de vloer van de achterbank. Ze bewoog een beetje dus ik zag dat ze leefde. Ze vroeg me: ‘mijn God, wat is er gebeurd’? Ze had de hele tijd haar ogen open en was bij bewustzijn.”

© AD/rv

Volgens verschillende bronnen zouden Diana’s laatste woorden echter anders hebben geklonken. ,,Hij heeft me vermoord”, zou ze gezegd hebben. ,,Die rotzak heeft me vermoord, hoe moet het nu verder met mijn jongens?” Gourmelon noemt dat een verzinsel.

Gereanimeerd

Gourmelon had er geen benul van wie hij na de crash voor zich had. ,,Ik heb naast haar gezeten en hield haar hand vast om haar te kalmeren, terwijl ik haar zuurstof gaf. Toen we haar uit het wrak hadden bevrijd, stopte haar hart ermee. Zelfs toen heb ik nooit gedacht dat ze zou sterven. Ik begon meteen met de hartmassage en reanimeerde haar. Ze begon toen weer te ademen.”

,,In eerste instantie was ik erg blij. Als eerste hulpverlener te plaatse wil je levens redden, en dat is wat ik dacht dat ik gedaan had. Zover ik wist leefde ze en zou ze het ook overleven. Dat verwachtte ik dan ook toen de ambulance haar kwam halen en ik was opgelucht. Later hoorde ik dat ze in het ziekenhuis was overleden, er waren blijkbaar ernstige inwendige letsels.”

,,Die nacht en dat voorval zullen me altijd bijblijven. Ik wist niet dat ik met prinses Diana te maken had, tot één van de medische hulpverleners in de ambulance het me vertelde.””Sindsdien heeft hij dan ook jarenlang gezwegen over het ongeluk, uit respect voor Diana’s familie. ,,“Als brandweerman was ik trouwens lid van het leger, waardoor ik zelfs niets mocht vertellen als ik dat zou hebben gewild. Maar nu ben ik op pensioen, dus mag het wel. En 22 jaar na haar dood wilde ik mijn verhaal graag delen.”

© AD/AP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee