‘Zwakbegaafde’ Nederlander moet twee jaar brommen voor MDMA-smokkel in België

Archieffoto

Archieffoto © AD/EPA

Een Nederlander die twee maanden geleden op de luchthaven van Zaventem werd betrapt met 2,6 kilo MDMA in zijn koffer, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.

Caspar Naber

De man wilde op 30 juni het vliegtuig naar de Dominicaanse Republiek nemen maar belandde achter de tralies nadat de douane de drugs had ontdekt in de dubbele bodem van zijn koffer. De Nederlander beweerde dat hij dacht geld te smokkelen. Hij ging naar eigen zeggen akkoord met de smokkel omdat hem 2.500 euro was beloofd en hij in financiële problemen verkeerde.

‘Zwakke schakel’

Zijn advocaat noemde de zaak voor de rechtbank in Brussel “een klassiek geval van misbruik van een zwakke schakel”. De raadsman voerde aan dat zijn cliënt een zeer laag IQ heeft, onder andere vanwege een ongeluk in zijn jeugd, en dat moeilijk zijn plaats kan vinden in de samenleving. ,,Een criminele organisatie heeft daar handig van geprofiteerd”, tekende de Franstalige krant La Dernière Heure op uit de mond van de strafpleiter.

De rechtbank hechtte weinig geloof aan het verhaal. Volgens de rechters wist de Nederlander heel goed dat er drugs in zijn koffer verstopt zat. ,,Bovendien was hij een paar maanden eerder al gearresteerd in Nederland nadat bij een douanecontrole cocaïne in zijn bagage was gevonden.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee