Station Heerlen officieel geopend: ‘Een pronkstuk voor de hele regio’

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven samen met kunstenaar Michel Huisman, zaterdagmiddag in de hal het nieuwe station van Heerlen. © De Limburger

Na een bouwtijd van zo’n zeven jaar is zaterdagmiddag het nieuwe station van Heerlen officieel geopend.

Marcel de Veen

Het is onderdeel van het Maankwartier, de compleet veranderde stationsomgeving die vanwege het bijzondere architectonisch karakter inmiddels bezoekers uit heel het land trekt.

Lees ook: Eerste dag Station Heerlen Maankwartier verloopt goed, ondanks enkele kinderziektes

Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, was een van de gasten die in de stationshal rond de klok van half twee op de knop drukte waarmee de opening een feit was. „Als je hier de trein mist, dan is dat geen straf, maar een waar genoegen. Dit is een pronkstuk, niet alleen voor Heerlen maar voor de hele regio. Voor de NS is het een voorbeeldproject voor het hele land.”

Lees ook: Foto’s: Dit is het nieuwe treinstation Heerlen Maankwartier

Bouwput

Van Boxtel heeft de totstandkoming van het Maankwartier en het station intensief gevolgd en is in het voortraject diverse keren in Heerlen geweest. „Toen het hier nog een bouwput was, had ik er soms een zwaar hoofd in. Maar het resultaat is prachtig. Het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat.” De president-directeur antwoordde op de vraag of dit het mooiste station van Nederland is: „Het staat zeker in de top drie.”

Ovatie

Waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen betrok in zijn toespraak nadrukkelijk kunstenaar Michel Huisman. Aan zijn brein ontsproot het Maankwartier en tegen de stroom in hield hij vast aan zijn gewaagde creatie. Een ovatie van het publiek werd zijn deel.

Lees ook: Kunstenaar Michel Huisman over ‘zijn’ Maankwartier in Heerlen: de stad en de eenzaamheid omarmen

Roemer noemde ook voormalig wethouder Riet de Wit, jarenlang politiek verantwoordelijk voor het miljoenenproject. Ook zij kreeg voor haar niet aflatend doorzettingsvermogen applaus.

Boemel

Roemer pleitte in zijn toespraak uitdrukkelijk voor een rechtstreekse intercityverbinding vanuit Eindhoven via Heerlen naar Aken. Nu rijdt er alleen vanuit Heerlen een boemel naar de Domstad. Hij probeerde daarmee staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur uit de tent te lokken. De bewindsvrouw gaf echter geen krimp. „We zullen daar samen naar kijken. Ik sta niet met mijn rug naar de grens. Beschouw dit als het moment dat het gesprek geopend is.”

Lees ook: Video: Eerste ochtendspits in nieuw station in Heerlens Maankwartier komt op gang

De opening wordt gecombineerd met cultuurfestival Cultura Nova. Nog de hele zaterdag zijn er festiviteiten rond het station.

Luister naar de podcast over Cultura Nova: