Mannen-dubbelvier verovert met overmacht goud op WK roeien

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers vieren feest.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers vieren feest. © AP

Een jaar voor de Olympische Spelen hebben de Nederlandse roeiers van de dubbelvier in het Oostenrijkse Linz de wereldtitel veroverd. Dat deden Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers met overmacht.

Redactie

Polen (zilver) en Italië (brons) kwamen er tegen de regerend Europees kampioen niet aan te pas. Het was de vijfde Nederlandse medaille - ook nog twee zilveren en twee bronzen - tijdens dit WK. Het is achttien jaar geleden dat de Oranje-equipe zo succesvol was.

Brons

De vrouwen-dubbelvier heeft bij de WK roeien in het Oostenrijkse Linz het brons gepakt. Olivia van Rooijen, Nicole Beukers, Sophie Souwer en Inge Janssen eindigden in hun A-finale achter het oppermachtige China en Polen. Het verschil tussen de nummers twee en drie bedroeg slechts drie honderdsten van een seconde. De boot had zich dankzij het bereiken van de WK-finale al geplaatst voor de Olympische Spelen.

Zilver

De Nederlandse vrouwen-vier- zonder pakte een zilveren plak. Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf eindigden in de A-finale als tweede achter Australië. Het team van Denemarken eindigde als derde. Australië startte snel en sloeg 500 meter voor de finish een aanval van de Nederlandse boot af.

„Ik denk dat we hier heel blij mee mogen zijn”, reageerde Hogerwerf. „We waren samen favoriet, en ik denk dat de tegenwind net iets meer in hun voordeel was. Maar je wint niet iedere dag een WK-medaille. Dit is mijn eerste in al die jaren. Hier kunnen we veel vertrouwen uit halen richting de winter. We roeien pas sinds dit voorjaar samen. En nu al zilver.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee