Veldeke oeuvreprijs voor Venloos cabarettrio Neutjesrang

Print
Veldeke oeuvreprijs voor Venloos cabarettrio Neutjesrang

Het Venlose cabarettrio Neutjesrang kon de afscheidstour niet afmaken. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Neutjesrang ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed. Het Venlose cabarettrio krijgt de prijs vanwege zijn grote verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek. Voor de eerder dit jaar overleden Paul Nagelmaeker wordt het een postuum eerbetoon.

Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes maakte de keuze zaterdag bekend. Neutjesrang kondigde vorig jaar na 33 jaar aan te stoppen en begon aan een afscheidstour. In het vroege voorjaar werd het kolderieke trio benaderd door Veldeke, kort daarna overleed Neutjesrang-lid Paul Nagelmaeker volkomen onverwacht. In overleg met de familie besloten de overige leden Fred van den Bogaard en René Oostdam de festiviteiten rondom de Veldeke Oeuvre-Pries toch door te laten gaan. De waarderingsprijs wordt zaterdag 21 september tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed uitgereikt op de Markt in Venlo.

In de laatste line-up trad Neutjesrang 33 jaar op, een carnavalesk jubileum. De historie van het Venlose variétégezelschap gaat echter nog verder terug. In 1983 startten Paul Nagelmaeker en Paul Linssen een komisch duo onder de naam Paul & Paul. Die werd al snel veranderd in Neutjesrang, de dialectbenaming voor de goedkoopste rang in bioscopen. Opvallend detail: het allereerste officiële optreden werd georganiseerd door Veldeke. Een jaar later kwam René Oostdam erbij. In november 1985 verscheen het eerste plaatje, getiteld Gewoeën veer van os leedjes.

Na het vertrek van Paul Linssen nam Fred van den Bogaard zijn plek in. Het trio bracht in de afgelopen 33 jaar variété, straattheater, liedjes, theatershows met hilarische sketches en ander komisch vermaak. Neutjesrang is daarnaast bekend van de reclamespotjes voor een Venloos installatiebedrijf en de portiekoptredens in de Venlose Gasthuisstraat op carnavalsdinsdag.

De afscheidstoernee bestond uit gratis optredens bij plaatselijke carnavalsverenigingen en zou worden afgesloten met drie slotshows in mei in de Maaspoort. Maar zover kwam het niet. Paul Nagelmaeker overleed plotseling in april. De afscheidsdienst werd gehouden in het Venlose theater. Enkele weken voor zijn dood kregen hij en de andere twee leden te horen dat ze voor hun verdiensten geëerd zouden worden met de Veldeke Oeuvre Priès.

Fred van den Bogaard voelt zich danig gepaerdskeuteld dat hij in het illustere rijtje prijswinnaars terecht is gekomen. „Een mooier afscheid van Neutjesrang had ik me niet kunnen wensen. Heel jammer dat Paul dit niet mag meemaken.” René Oostdam spreekt van een allround-prijs. „De prijs voelt als waardering voor alles waar wij ons de afgelopen 33 jaar voor hebben ingezet. Samen hebben we gelachen, gehuild en gehuild van het lachen.”

De prijs werd eerder toegekend aan Gé Reinders, Henk Steijvers, Thei & Marij, Jack Vinders, Um en Um, Guus Smeets, Nol Wassen, Ben Verdellen, Sjef Diederen, Wooden Chain, Hannelore Winter en Jan Theelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →