Emmaus Feniks mag klooster in Tegelen niet zomaar verkopen

Emmaus Feniks wil de voormalige abdij verkopen, zodat er arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden.

Emmaus Feniks wil de voormalige abdij verkopen, zodat er arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden. © Stefan Koopmans

Woongemeenschap Emmaus Feniks in Tegelen mag het voormalig trappistenklooster Ulingsheide niet op eigen houtje verkopen, waarschuwt de provincie Limburg.

Peter Heesen

Emmaus Feniks, dat onderdak biedt aan mensen die in problemen zijn geraakt, maakte begin augustus bekend dat een kandidaat-koper zich heeft gemeld voor de vroegere abdij. Die wil op het terrein van vijf hectare arbeidsmigranten huisvesten.

VVD’er Leon Bastiaans uit Venlo vroeg zich af of Emmaus Feniks het klooster zomaar kan verkopen. Hij voerde aan dat het monumentale pand met een bijdrage van een half miljoen van de provincie is gerestaureerd. Ook wilde hij weten of Emmaus Feniks de opbrengst mag aanwenden om zijn schulden af te lossen, zoals gesteld door de bestuursvoorzitter.

Gedeputeerde Staten geven te kennen dat de opknapbeurt van 1 maart 2018 tot 1 juli 2019 duurde. Vanwege de hoogte van de subsidie heeft ‘Maastricht’ voorwaarden gesteld. Zo mag het pand de eerste tien jaar niet worden verkocht of verhuurd, tenzij de provincie ‘uitdrukkelijk toestemming’ verleent. Mocht die instemmen, dan mag zij een vergoeding eisen. Daarbij wordt rekening gehouden met de waardestijging van de abdij als gevolg van de restauratie.

Gedeputeerde Staten zijn nog niet op de hoogte gesteld van de plannen van Emmaus Feniks en hebben dus nog niet besloten of ze een vergoeding vragen. GS laten wel weten dat ze in principe positief staan tegenover het gebruik van leegstaande gebouwen, zoals monumentale kloosters, voor de opvang van arbeidsmigranten.

Bestuursvoorzitter Marieke Kruit van Emmaus Feniks was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee