Van Persie maakte Angha warm voor Nederlandse voetbal

Print
Van Persie maakte Angha warm voor Nederlandse voetbal

Martin Angha bedankt het publiek in Friesland. Afbeelding: Pro Shots -Niels Boersema

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hij had pas anderhalve week getraind met zijn nieuwe ploeg, maar toch werd Martin Angha in Heerenveen direct in de basis gedropt. De Fortuna-staf verwacht veel van de 25-jarige Zwitser: hij moet de nieuwe patron van de defensie worden, die zo lang al een hoofdpijndossier in Sittard is.

Angha presenteerde zich zaterdag bij zijn debuut als een moderne verdediger, die vooral voetballend naar een oplossing zoekt. Juist daarom, zei hij na afloop, verruilde hij het Zwitserse FC Sion voor de Nederlandse competitie. ,,Toen mijn agent me vertelde over de interesse van Fortuna, hoefde ik niet lang na te denken. Ik hou van de Nederlandse stijl, hier willen ploegen het liefst aantrekkelijk, verzorgd voetbal spelen. Toen ik in de jeugd van Arsenal speelde, sprak ik vaker met Robin van Persie. Hij wist me warm te maken voor de Nederlandse manier van voetballen.”

Geschikt

Het leiderschap dat de Fortuna-trainer van hem verwacht, denkt hij snel waar te kunnen maken. ,,In alle teams waarin ik heb gespeeld, heb ik een leidersrol vervuld. Communiceren en organiseren, ik denk dat ik daar wel geschikt voor ben.” De centrale verdediger, die vorig seizoen wegens een zware knieblessure amper bij Sion speelde, hoopt in Sittard zijn carrière nieuw leven in te blazen. Hij beseft dat hij dat moet doen in een ploeg die geregeld zwaar op de defensie zal moeten leunen. Zoals zaterdag in het Abe Lenstra Stadion, waar zo’n driehonderd Fortuna-fans het bloed-zweet-en-tranen-punt als een overwinning vierden. ,,We hebben er hard voor gevochten. Nu wordt het tijd voor me om de ploeg goed te leren kennen. Het was de eerste keer dat ik met deze defensie speelde. Zelfs op de training hebben we geen elf tegen elf kunnen spelen.”

Mentaliteit

Ook coach Sjors Ultee weet dat er nog bergen werk te verzetten zijn. ,,Het spel moet echt nog een heel stuk beter, dat weten wij ook.” Wél klampt hij zich vast aan de mentaliteit die zijn ploeg in Friesland toonde. ,,Tot het laatste fluitsignaal hebben we strijd geleverd. Dat klinkt vanzelfsprekend voor een voetbalploeg, ja. Maar een paar weken geleden ging bij een aantal spelers al na een uur het kaarsje uit.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen