Theaterfestival Cultura Nova trekt 65.000 bezoekers

Print
Theaterfestival Cultura Nova trekt 65.000 bezoekers

Beeld van de opening van Cultura Nova. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen -

De 29ste editie van Cultura Nova heeft ongeveer 65.000 bezoekers getrokken. Het tiendaagse internationale theaterfestival in Heerlen en omgeving is zondagavond afgesloten.

Vorig jaar bezochten eveneens 65.000 mensen het cultuurevenement in Heerlen en omgeving. Dat was toen een nieuw record. Hoewel Cultura Nova in 2019 nagenoeg blijft steken op hetzelfde aantal bezoekers is festivaldirecteur Rocco Malherbe positief over de afgelopen editie. „Ik wil zelfs spreken van super tevreden. We hadden niet zo’n grote productie als bijvoorbeeld Carmina Burana vorig jaar. Desondanks hebben heel veel mensen de weg naar Heerlen gevonden. Ik ben vooral blij met de samenwerking tussen de stad en de regio. Die is nog beter geworden met voorstellingen op heel mooie plekken. Daar kun je alleen maar blij mee zijn.”

Grote finale

Bij de grote finale van het festival door Toneelgroep Maastricht op de Buitenring bij Nuth was zondagavond onder anderen Rowwen Hèze te zien. Voor Malherbe was My Land van Recirquel een van de absolute toppers bij de meer dan tweehonderd producties op vijfentwintig verschillende locaties.

Zondagmorgen zat Malherbe met zijn team niet alleen samen om de afgelopen tien dagen de revue te laten passeren maar ook om alvast vooruit te blikken naar 2020. Dan staat de dertigste editie op de rol die samenvalt met het expojaar van IBA Parkstad. „Het gevoel van een kleine dip omdat alles weer voorbij is zal zeker komen. Maar dat is slechts van korte duur. We kijken ook alweer reikhalzend vooruit. Daarom heb ik al gesproken met de makers van voorstellingen over de plannen voor volgend jaar. Natuurlijk is het mooi dat Cultura Nova dertig jaar bestaat, maar dan ben je er nog niet. Ik hoop altijd dat bezoekers na een voorstelling naar huis gaan met in de bagage verwondering en verbeelding. Dan zijn we op de goede weg.”