D66 zet controversieel voorstel ‘voltooid leven’ door

Print
D66 zet controversieel voorstel ‘voltooid leven’ door

Kamerlid Pia Dijkstra (D66) wil een controversieel initiatiefvoorstel door het parlement loodsen Afbeelding: AD/Robin Utrecht

D66 zet een omstreden initiatiefwet door die euthanasie mogelijk maakt voor mensen op hoge leeftijd die levensmoe zijn. Het plan ligt zeer gevoelig binnen de coalitie. CDA en ChristenUnie zijn principieel tegen.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra stuurt binnenkort haar voorstel naar de Tweede Kamer, omdat Zorgminister Hugo de Jonge geen haast maakt met onderzoek naar de groep ouderen die klaar is met het leven. Afgelopen weekend liet Dijkstra de minister telefonisch weten dat ze niet langer wil wachten. „Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden”, legt de initiatiefneemster. Ze neemt tegenstand vanuit vooral christelijke hoek voor lief.

Levenseindebegeleider

Volgens het plan komen senioren met een stervenswens straks terecht bij een levenseindebegeleider, een speciaal opgeleide hulpverlener. Die moet over een periode van enkele maanden via gesprekken met de oudere en diens naasten bepalen of de wens tot euthanasie blijvend en vrijwillig is. Ook worden alternatieven besproken.

Mocht het uiteindelijk komen tot euthanasie, dan kan van die handeling nog tot op het laatste moment worden afgezien. Enkele jaren geleden kwam Dijkstra al met het idee voor een wet ‘voltooid leven’, maar dat plan oogstte bergen kritiek. Critici vinden dat ouderen die levensmoe zijn, moeten worden geholpen om hun leven weer zin te geven. Niet dat je de optie euthanasie actief bij hen moet aandragen.

Regeerakkoord

Het huidige kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie pakt zelf geen nieuwe medisch-ethische wetgeving op, is afgesproken in het regeerakkoord. Sterker nog: CDA-minister De Jonge maakt zelfs geen tempo met een beloofd onderzoek naar de doelgroep, meent Dijkstra. „Dat vind ik heel jammer. De minister voelt de urgentie duidelijk minder dan ik.”

In de Haagse wandelgangen valt in christelijke hoek te horen dat het D66-voorstel deze regeerperiode wordt ‘begraven’. „Nou, dan hebben ze pech”, zegt de politica en oud-nieuwslezeres daarover. „Sterker nog: ik zal dit wetsvoorstel snel indienen, begin komend jaar.”

Dijkstra denkt dat haar initiatiefvoorstel de eindstreep kan halen, maar niet snel. „Het is geen wet die je er even snel doorheen jast. Over de Euthanasiewet is ook dertig jaar gesoebat!”