‘De scheidsrechter is tegenwoordig een manager’

Print
‘De scheidsrechter is tegenwoordig een manager’

Wim Geelen en Jan Brouns vieren met de Scheidsrechtersvereniging Weert e.o. het 75-jarig bestaan. Afbeelding: Fotografie Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospeldijk / Nederweert / Budel -

Het niveau van de arbitrage in het voetbal naar een hoger niveau tillen. Dat is sinds jaar en dag het doel van Scheidsrechtersvereniging Weert e.o. De vereniging viert binnenkort het 75-jarig bestaan.

Hoe houd je wekelijks 22 voetballers in toom? Daarop ligt de focus van de vereniging. In de eigen accommodatie op Sportpark Boshoven wachten secretaris Wim Geelen (73) en lid Jan Brouns (69). Beiden hebben in de loop der jaren een schat aan ervaring opgedaan als scheidsrechter. Geelen voetbalde tot zijn dertigste bij voetbalvereniging Brevendia. Tot een kapotte meniscus een einde maakte aan zijn sportieve loopbaan, hij de scheidsrechtersfluit ter hand nam en het als arbiter schopte tot de top van het amateurvoetbal. Tevens beoordeelde hij als waarnemer van de KNVB de arbitrage van Eredevisie-scheidsrechters als Blom, Kuipers en Nijhuis. Brouns speelde bij Crescentia in Tungelroy en ging pas op latere leeftijd wedstrijden fluiten. Hij heeft pas een nieuwe knie, maar kijkt er naar uit om weer wedstrijden van jeugd- en lagere elftallen te mogen leiden.

“De scheidsrechtersvereniging werd in september 1944 opgericht”, steekt Geelen van wal. “Er werden in de oorlog al wedstrijden gespeeld en er bestond behoefte aan het praten over wedstrijden leiden en feedback geven en krijgen. De eerste bijeenkomsten vonden bij scheidsrechters thuis plaats of in het café.”

Vergrijzing

Sinds 1983 kan de scheidsrechtersvereniging beschikken over een eigen home en trainingsveld voor de ongeveer 70 leden. Hier worden ervaringen uitgewisseld, vinden nabesprekingen plaats, worden spelregels besproken, wordt gewerkt aan de conditie en vindt bijscholing plaats door de KNVB. De vereniging beschikt zelf ook over vijf docenten. Brouns: “We willen mensen warm maken om wedstrijden te leiden en de kwaliteit van de arbitrage verbeteren. Ook bij ons speelt de vergrijzing een rol, sommige van onze leden zijn de zeventig en tachtig al gepasseerd. Maar er zitten ook talentvolle jongeren tussen die al op hoog niveau fluiten en elk een KNVB-coach als begeleider hebben. En let wel: zonder scheidsrechter wordt er niet gevoetbald.”

Beeldmateriaal van voetbalclubs uit de eerste klasse en lager wordt besproken, clubs in de regio worden bezocht om verenigingsscheidsrechters op te leiden en te begeleiden. “De scheidsrechter is tegenwoordig een manager”, weet Geelen. “De voetbalclub is het verlengde van het gezin, waardoor je ook een opvoedkundige taak hebt. Normen en waarden zijn vervaagd en de jeugd is mondiger geworden. Hoe manage je dat?” De twee oude rotten komen beide uit het onderwijs en die ervaring komt van pas op het voetbalveld. “Als scheidsrechter moet je duidelijk zijn, fouten durven toegeven en niet marchanderen met de spelregels. Doe je dat, dan loopt een wedstrijd zelden uit de klauwen.”

Hoewel er soms akkefietjes zijn (voor woorden als ‘schele’ en ‘blinde’ moet je immuun zijn, volgens Brouns), hebben beiden altijd voldoening gehaald uit hun optredens als arbiter. “Voor de vergoeding die je krijgt hoef je het niet te doen. Samen een leuke wedstrijd hebben, daar gaat het om. En als je als scheidsrechter nauwelijks opvalt, dan heb je het goed gedaan”, volgens Geelen. Of de twee nog suggesties hebben voor nieuwe spelregels? “We voelen allebei wel wat voor tijdstraffen in het voetbal, ook op het hoogste niveau.”

Jubileum

De Scheidsrechtersvereniging Weert e.o. houdt een aantal festiviteiten rondom het jubileum op zaterdag 14 en zondag 15 september, waaronder een reünie. (Oud-)scheidsrechters die hiervoor geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen kunnen zich aanmelden via www.covs-weert.nl, waar ook het feestprogramma staat vermeld.