Herdenking van de bevrijding van Thorn

Print
Herdenking van de bevrijding van Thorn

Thorn herdenkt de bevrijding. Afbeelding: Stichting Herdenking Bevrijding Thorn

Thorn -

Op donderdag 19 september is het 75 jaar geleden dat Thorn bevrijd werd door de Belgisch-Luxemburgse brigade Piron. De bevrijding wordt in het ‘witte stadje’ uitgebreid gevierd.

Donderdag 19 september staat in het teken van de herdenkingsplechtigheden en een speciaal treffen van kinderen van Belgische, Luxemburgse en Nederlandse scholen. De kinderen nemen gedurende de dag deel aan een belevingstocht over de oorlog door Thorn met als centrale thema ‘Leven in vrijheid en veiligheid’. De herdenkingsplechtigheden starten om 18.00 uur bij het monument aan de Beekstraat en worden rond 19.30 uur op de Wijngaard afgesloten met een muzikale hulde door de Koninklijke Harmonie van Thorn aan de militairen van het regiment 5e Linie.

Vrijdag 20 september staat in het teken van het Benelux Symposium. Tegelijkertijd met de bevrijding van Thorn werden in Londen de eerste aktes ondertekend door vertegenwoordigers van België, Luxemburg en Nederland voor de oprichting van de tolunie, de voorloper van de Benelux. De actualiteit van de Benelux zal door een aantal sprekers worden toegelicht en het geheel wordt afgesloten met een discussie.

Zondag 22 september is er een Bevrijdingsfeest. Op diverse plekken in het dorp staan muzikanten en oude legervoertuigen opgesteld en vinden er activiteiten plaats. Een van de hoogtepunten is de aankomst van een groep rallyrijders die in het afgelopen jaar de tocht van de brigade Piron nagereden heeft. Op een groot scherm op de Wijngaard worden alle belevenissen van deze tocht getoond.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen