Halina Reijn en Carice van Houten laten seksscènes in serie herschrijven

Halina Reijn en Carice van Houten laten seksscènes in serie herschrijven

De tijden zijn veranderd, zeggen Carice van Houten (links) en Halina Reijn. ‘Nu wij zelf producenten zijn vinden wij het toch lastig om aan andere actrices te vragen om bloot te acteren.’ Afbeelding: AP

Voor de tiendelige televisieserie ‘Red Light’, een drama over vrouwenhandel waarvan actrices Halina Reijn en Carice van Houten met hun productiebedrijf Man Up de initiators zijn, zijn op verzoek van de beide hoofdrolspeelsters enkele seksscènes herschreven en minder expliciet gemaakt.

Hoewel Carice van Houten en Halina Reijn in het verleden niet te beroerd waren om naakt voor de camera te verschijnen, hebben zij inmiddels toch een andere kijk op dit soort scènes gekregen.

Van Houten heeft onlangs te kennen gegeven toch met gemengde gevoelens op dat deel van haar carrière terug te kijken. Tegenover de Amerikaanse website Deadline liet zij weten zich ongemakkelijk te voelen als zij op de set van de serie Game of Thrones als enige uit de kleren moest gaan. „Dat was niet mijn favoriete bezigheid.” Vooral nu zij moeder is geworden, wil zij daar voorzichtiger mee omgaan. „De tijden zijn veranderd.”

Ook Reijn had er tot voor kort geen moeite mee om vooral op het toneel in Evakostuum te acteren. „Dat klopt. Daar heb ik nooit een punt van gemaakt. Als het bij de rol past, zoals onlangs in The Fountainhead, doe ik het. Maar misschien knaagt er toch iets. Nu wij zelf producenten zijn vinden wij het toch lastig om aan andere actrices te vragen om bloot te acteren.”

Vrouwelijk

Daarom hebben Reijn en Van Houten de scenaristen van Red Light gevraagd alle seksscènes te herschrijven. Reijn: „Ik wilde die momenten vanuit het vrouwelijk perspectief verbeelden. Het heeft allemaal te maken met de mannelijke blik waar we allemaal gewend aan zijn geraakt. Ook ik, moet ik bekennen. Een blote vrouwenborst schokt mij niet, maar als ik opeens een penis zie, in een serie als Euphoria, schrik ik toch. Zo geconditioneerd ben ook ik. Ik wil die mannelijke blik in onze producties ter sprake brengen.”

Ook in haar regiedebuut Instinct, waarin een therapeute (Van Houten) een verhouding begint met een zedendelinquent, komen geen naaktscènes voor, vertelt Reijn. ,,Carice is bij wijze van spreken van top tot teen bedekt. Het is niet een uiting van de nieuwe preutsheid, maar een poging de ingesleten manier van kijken onderuit te halen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen