Muntstraat

Ruzie in Tegelen: ‘buurman zorgt voor rattenplaag en stankoverlast’

Het pand Muntstraat 24 van Dieter Schnellen.

De ongediertebestrijding ruimde 50 ratten op. Maarten van Dooren uit Tegelen schoot er naar eigen zeggen 70 af. Volgens hem zorgt de buurman voor de plaag, maar bewijzen ontbreken.

Peter Heesen

Volgens Van Dooren is dat te wijten aan de lakse houding van de gemeente Venlo. Die moet strenger optreden. Hij hoopt dat de Raad van State de gemeente dwingt in te grijpen. De hoogste bestuursrechter buigt zich dinsdag over de slepende burenruzie.

Buurman Dieter Schnellen rept van een „kansloze zaak”. Hij wijst op de eerdere uitspraak van de rechtbank. Die oordeelde dat de gemeente meer controles heeft uitgevoerd bij Schnellen, maar niets onoorbaars heeft aangetroffen.

Kippen

Sterker, het bleek dat op meer percelen aan de Muntstraat overlast van ratten werd ervaren en dat op meer percelen kippen werden gehouden. Het voer trekt ratten aan. Eén van die kippenhouders is Van Dooren, die klaagt over de buurman. Van Dooren beweert dat zijn kippenstal goed afgesloten is. „Er kunnen geen ratten in.”

De burenruzie ontstond in 2017. Van Dooren vroeg de gemeente op te treden tegen de rattenplaag en stankoverlast die veroorzaakt zouden worden door de buurman op Muntstraat 24. Schnellen hield zeven honden, die niet uitgelaten zouden worden en daarom in de tuin zouden poepen. De buurman zou de ontlasting composteren, wat de stank zou verklaren. De compost en het hondenvoer zouden ratten lokken, die zich tussen de overige rommel in de tuin schuil kunnen houden.

Ongediertebestrijding

De ongediertebestrijding kwam in actie en ruimde bij Van Dooren vijftig ratten op. Bij een controle door de gemeente werden later geen ratten meer aangetroffen. Ook was van stankoverlast geen sprake. Bij een tweede controle was weer niets aan de hand, waarop de gemeente besloot geen verdere actie te ondernemen.

Van Dooren stelde dat de controles van de gemeente aangekondigd waren, zodat de buurman de tuin kon opruimen. Volgens Schnellen is dat niet mogelijk in zo korte tijd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal