ICT-studenten Zuyd helpen Heerlen met oplossingen voor eenzaamheid

© ANP

Ruim 200 ICT-studenten van Zuyd Hogeschool gaan de gemeente Heerlen helpen met projecten die eenzaamheid in de stad moeten terugdringen. Over negen weken worden de eerste voorstellen gepresenteerd.

Frank Benneker

De gemeente ziet informatie- en communicatietechnologie (ICT) als een belangrijk hulpmiddel om iets aan eenzaamheid in de samenleving te doen. Daarom klopte de gemeente aan bij Zuyd met de vraag om studenten een schoolopdracht te geven om op zoek te gaan naar ICT-gerelateerde oplossingen tegen eenzaamheid.

Programma

De gemeente Heerlen kreeg eind vorig jaar een subsidie van 250.000 euro van het Rijk om deel te nemen aan het programma Eén Tegen Eenzaamheid, om eenzaamheid onder 75-plussers te signaleren en aan te pakken. Hierin zijn zestien gemeenten geselecteerd die bovengemiddeld scoren op het probleem van eenzaamheid.

De opdracht die de Zuyd-studenten krijgen is breder dan alleen eenzaamheid onder ouderen, laat wethouder Adriane Keulen (Ouderenbeleid, OPH) weten. „Eenzaamheid komt ook onder jongere mensen voor, zelfs bij studenten. De ideeën en plannen die ze de komende tijd ontwikkelen hoeven niet alleen over ouderen te gaan.”

Plannen

Het project werd maandag afgetrapt. De komende negen weken gaan de eerstejaars studenten plannen ontwikkelen, die aan de gemeente worden gepresenteerd. Plannen die door de gemeente worden omarmd, zullen door ouderejaars studenten worden uitgevoerd. Het lesprogramma maakt deel uit van de werkwijze van Zuyd, waarbij bedrijven, overheden en instellingen een onderzoeksopdracht bij de hogeschool kunnen neerleggen.

Uit cijfers van de GGD bleek vorig jaar dat ongeveer de helft van de inwoners van Heerlen eenzaamheid ervaart. In de wijken Eikenderveld en Heerlerheide-Passart is dit met 58 procent het ergst.

Lees ook:Hoe groot is het probleem van de eenzaamheid in Limburg?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal