ICT-studenten Zuyd helpen Heerlen met oplossingen voor eenzaamheid

Print
ICT-studenten Zuyd helpen Heerlen met oplossingen voor eenzaamheid

Afbeelding: ANP

Heerlen / Hoensbroek -

Ruim 200 ICT-studenten van Zuyd Hogeschool gaan de gemeente Heerlen helpen met projecten die eenzaamheid in de stad moeten terugdringen. Over negen weken worden de eerste voorstellen gepresenteerd.

De gemeente ziet informatie- en communicatietechnologie (ICT) als een belangrijk hulpmiddel om iets aan eenzaamheid in de samenleving te doen. Daarom klopte de gemeente aan bij Zuyd met de vraag om studenten een schoolopdracht te geven om op zoek te gaan naar ICT-gerelateerde oplossingen tegen eenzaamheid.

Programma

De gemeente Heerlen kreeg eind vorig jaar een subsidie van 250.000 euro van het Rijk om deel te nemen aan het programma Eén Tegen Eenzaamheid, om eenzaamheid onder 75-plussers te signaleren en aan te pakken. Hierin zijn zestien gemeenten geselecteerd die bovengemiddeld scoren op het probleem van eenzaamheid.

De opdracht die de Zuyd-studenten krijgen is breder dan alleen eenzaamheid onder ouderen, laat wethouder Adriane Keulen (Ouderenbeleid, OPH) weten. „Eenzaamheid komt ook onder jongere mensen voor, zelfs bij studenten. De ideeën en plannen die ze de komende tijd ontwikkelen hoeven niet alleen over ouderen te gaan.”

Plannen

Het project werd maandag afgetrapt. De komende negen weken gaan de eerstejaars studenten plannen ontwikkelen, die aan de gemeente worden gepresenteerd. Plannen die door de gemeente worden omarmd, zullen door ouderejaars studenten worden uitgevoerd. Het lesprogramma maakt deel uit van de werkwijze van Zuyd, waarbij bedrijven, overheden en instellingen een onderzoeksopdracht bij de hogeschool kunnen neerleggen.

Uit cijfers van de GGD bleek vorig jaar dat ongeveer de helft van de inwoners van Heerlen eenzaamheid ervaart. In de wijken Eikenderveld en Heerlerheide-Passart is dit met 58 procent het ergst.

Lees ook:Hoe groot is het probleem van de eenzaamheid in Limburg?

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen