Zowel broer (30) als zus (16) vervolgd voor dood Kelly (15) na fataal ongeluk

Print
Zowel broer (30) als zus (16) vervolgd voor dood Kelly (15) na fataal ongeluk

De plek van het ongeval. Afbeelding: Jan -Paul Kuit

Echt / Maasbracht -

Anderhalf jaar na het auto-ongeluk in Echt, waarbij de 15-jarige Kelly uit Maasbracht omkwam, heeft het Openbaar Ministerie (OM) de knoop doorgehakt. Zowel de minderjarige bestuurder áls haar broer (30), wordt vervolgd voor het overtreden van artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Daarin staat dat het verboden is je zodanig te gedragen in het verkeer dat een ander wordt gedood of zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht. Het overtreden ervan is een misdrijf. De toen 15-jarige verdachte kan maximaal één jaar jeugddetentie krijgen opgelegd. Haar broer, die door justitie wordt gezien als medepleger, maximaal zes jaar.

Lees ook: ‘Mijn dochter is dood en iemand heeft gelogen over wat er is gebeurd’

De broer zei na het ongeluk dat hij de bestuurder van de grijze Peugeot was die van vrijdag 9 op zaterdag 10 maart 2018 tegen een boom botste op de Breulderweg in Echt. Het drama kreeg een bittere wending toen enkele maanden later uit filmbeelden, opgenomen met een van de mobieltjes van de inzittenden, bleek dat niet de man, maar zijn zusje achter het stuur had gezeten. In de lokale gemeenschap draaide de geruchtenmolen over wie er reed al een tijd. De drie jongere inzittenden waren leerlingen van het Connect College in Echt.

Het OM is het afgelopen jaar bij collega’s – ook buiten Limburg – te rade gegaan óf en waarvoor het de meerderjarige bijrijder zou kunnen vervolgen toen bleek dat hij niet de bestuurder was. Justitie noemt de zaak „complex”. „Dat is een reden dat het zo lang duurde. Het kostte veel tijd om mensen die zich over de zaak bogen bij elkaar te krijgen en de juiste afweging te maken. We zijn tot de conclusie gekomen dat de vervolging kan. Het was zíjn auto, hij zat ernaast en greep niet in.”

Op 24 september staat een regiezitting gepland, afhankelijk of er verdere onderzoeksvragen zijn. Pas daarna wordt gekeken wanneer de zaak inhoudelijk op zitting komt. De zaak van de 15-jarige verdachte zal – zoals altijd bij minderjarigen – achter gesloten deuren plaatsvinden. Onduidelijk is nog of de zitting van de 30-jarige broer openbaar zal zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen