Hoekstra: stel strengere eisen aan migrant

Print
Hoekstra: stel strengere eisen aan migrant

Wopke Hoekstra, minister van Financi‘n, staat de media te woord bij het ministerie van Financien na afloop van een overleg van de coalitiepartijen over de begroting voor volgend jaar. Afbeelding: ANP

CDA-prominent Wopke Hoekstra wil dat de taaleisen aan migranten flink worden opgeschroefd. Zij moeten tevens de scheiding van kerk en staat accepteren en de gelijkwaardigheid van man en vrouw, hetero en homo, jood christen en moslim omarmen.

Hoekstra meent dat de lat ‘aanzienlijk omhoog’ moet voor wie hier mag blijven, zei hij vanavond in theater Dilligentia in Den Haag tijdens de HJ Schoolezing. Zo wil hij het taalniveau op een ‘aanmerkelijk hoger niveau brengen’ dan nu wordt geëist.

Tegelijkertijd moeten migranten die hun Nederlanderschap stap voor stap verdienen kunnen rekenen op ‘wederkerigheid’ uit de samenleving. ,,Kies jij voor Nederland, dan kiest Nederland ook voor jou.’’

Hoekstra stelt in zijn lezing dat de balans in de samenleving op verschillende onderdelen zoek is en dat de middenklasse, ‘de ruggengraat van Nederland’, daar onder lijdt. Daarom wordt het volgens hem tijd voor een nieuw maatschappelijk evenwicht, waarbij behalve rechten ook plichten horen.

De balans in Nederland is vooral zoek bij integratie van nieuwkomers, de financiële druk op de middenklasse en de toekomst van de economie, zegt Hoekstra. Daarom dreigt Nederland uit het lood te slaan.

Giftige cocktail

In zijn derde opvallende lezing binnen acht maanden vreest de christen-democratische minister van Financiën Hoekstra ‘een potentieel giftige cocktail’ voor de middenklasse die bestaat uit economische zekerheden die steeds verder op de tocht komen te staan, de vergrijzing, de hoge consumptie en het matige groeiperspectief.

De Nederlandse middenklasse – inkomens tussen 37 duizend euro tot een ton - huivert volgens Hoekstra ‘van een kwartje opnieuw naar een dubbeltje te moeten’. Om verdere verstoring van die economische balans te voorkomen moet Nederland de nieuwe technologie omarmen. Want er wordt nu ‘bar weinig’ geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie, big data, nano-technologie en biotech.

In een toelichtend interview met deze krant geeft Hoekstra aan dat hij ‘in de zomer van 2020 gaat nadenken’ over zijn eventuele kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Het partijbestuur weet nog niet of er een enkelvoudige voordracht komt of een strijd met vice-premier Hugo de Jonge en of Mona Keijzer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen