Debuutroman Esther Geurts neemt lezer mee naar magische wereld ‘Phantasia’

Print
Debuutroman Esther Geurts neemt lezer mee naar magische wereld ‘Phantasia’

Esther Geurts met haar eerste boek ‘De legende van de Alcracht’. Afbeelding: Peter Trompetter

Brunssum -

In haar ouderlijk huis had ze een grote slaapkamer. Haar bureau stond precies onder het raam, omgeven door tekenpapier, potloden, pennen, gummetjes en boeken. Dé perfecte plek om te schrijven, volgens Esther Geurts. „Daar zat ik het liefst: laptop midden op het bureaublad, kop koffie ernaast. Tijdens het typen kon ik af en toe naar buiten staren of tekeningen van de personages uit mijn boek bekijken.”

Het boek waar de 25-jarige Brunssumse op doelt is De legende van de Alcracht – Het meisje tussen twee werelden, haar debuut als schrijfster. Op woensdag 11 september presenteert zij het om 19.30 uur in de Bibliotheek Brunssum, evenals de tekeningen die zij heeft gemaakt. „Het is een verhaal in het genre fantasy”, legt ze uit. „Het eerste deel van een tweeluik met Starre als hoofdpersoon. Zij is geboren en opgevoed als de Alcracht en vecht met alles wat ze in zich heeft voor Phantasia, een magische wereld. Daarbij krijgt zij hulp van een beer, een Lichtphantast, een jonge faun en een reuself. Samen met die vriendengroep trotseert zij de Slaven en Meesters van Chaos.”

‘Prinsessenschrijfster’

Esther Geurts is geeft les op basisschool de Blokkenberg in Kerkrade, waar zij groep vijf onder haar hoede heeft. „Ik moet vaker terugdenken aan mijn eigen schooltijd wanneer ik met mijn leerlingen aan het werk ben. Ik was een dromerig en fantasierijk meisje dat permanent verhaaltjes verzon en tekeningen maakte. Bovenal wilde ik ‘prinsessenschrijfster’ worden. Toen ik echt lezen kon verslond ik alles van Harry Potter en op de middelbare school schreef ik mijn profielwerkstuk in de vorm van een historische roman. Daarin staat een episode uit de geschiedenis van Japan centraal: de heianperiode. Het verhaal over Starre en haar vrienden stond toen al in de steigers, in mijn hoofd was ik er voortdurend mee bezig. Het lag eigenlijk voor het oprapen.”

Manga en anime

De inspiratie voor de personages in haar boek haalde ze onder meer bij manga, een populaire Japanse tekenstijl, en bij anime, televisieseries met eenzelfde designstijl. Die inspireren haar al sinds haar kindertijd, vertelt ze enthousiast. „Je herkent manga en anime aan de grote blinkende ogen, de expressieve gezichtsuitdrukkingen en opvallende kapsels. Hello Kitty en Pokémon zijn bekende voorbeelden daarvan.“

Inspiratie

De omgeving waar ze opgroeide inspireerde haar eveneens bij het schrijven. „De wijk Langeberg waar ik woonde, mijn oude basisschool, het Vijverpark in Brunssum waar ik met opa en oma de eendjes voerde, het Sint-Clemenskerkje in Merkelbeek. Stuk voor stuk persoonlijke elementen die hun plek opeisten zonder dat ik ze expliciet benoem. De verhalen waarin fantasie en magie samenkomen met de werkelijkheid vind ik het fijnste om te lezen. In Alcracht is dat het geval.”

Volgende boek

Esther nam haar perfecte schrijfplek mee naar de kleinste kamer in het appartement waar ze onlangs naartoe verhuisde. Compleet met raam, tekenpapier, laptop en boeken. En koffie, uiteraard. „Daar werk ik inmiddels aan een volgend boek”, lacht ze. „Meestal op vrijdag en zondag, mijn vaste schrijfdagen. Het is opnieuw een fantasyverhaal, want dat schrijf ik het liefst. Verder heb ik mijn klas, geef ik lezingen en presentaties met tekenworkshops, ben ik met vrienden en familie op pad of doe ik mijn huishouden. Want dat hoort er tenslotte ook bij.”

De legende van de Alcracht – Het meisje tussen twee werelden is te koop via www.boekscout.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen