Fortuna Barometer

Fortuna door de ogen van Puk de Haas

Print
Fortuna door de ogen van Puk de Haas

Puk de Haas. Afbeelding: privé

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Spaubeek / Beek -

Hoe is de stand op de Fortuna Barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van podcast-presentatrice Puk de Haas.

Ze liep al een tijdje met het idee en toen ze op Twitter een oproep van Jesper van Aarnhem zag om een Fortuna-podcast te starten. De Haas reageerde en sinds enkele weken is de Fortuna-podcast een feit. “Ik luister zelf heel veel podcasts en vroeg me af waarom Fortuna er nog geen had. Jesper had hetzelfde idee en zette dat op Twitter. Inmiddels zijn we met een groepje van vijf mensen en nemen we elke maandag een podcast op.”

Presentatrice

De rol van De Haas is het gesprek in goede banen leiden. “Noem mij maar een soort presentatrice die de rest over voetbal laat praten. Ik loods ze er wel doorheen.” De bedoeling is dat er ook gasten in de podcast gaan komen. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld Kevin Hofland, maar ook de mensen van de fanshop of bestuursleden”, legt ze uit.

De 20-jarige De Haas komt nog niet heel lang bij Fortuna, maar volgt de club daarentegen wel al zolang ze zich kan herinneren. “De jongens uit mijn klas waren altijd voor Fortuna. We zijn ook wel eens met de hele klas naar een wedstrijd gegaan. Dat was wel echt heel erg tof. We zaten op de Funtribune en volgens mij voetbalde Fortuna toen tegen AGOVV. Ik kan me nog herinneren dat het koud was en ze verloren.” Toch was haar liefde voor Fortuna vanaf dat moment geboren. Echter kon ze in het begin niet wekelijks in het stadion zitten. “Ik heb vrij lang op hoog niveau geturnd”, vertelt de Geleense. “Daardoor was ik op vrijdagavond, toen Fortuna nog in de Jupiler League speelde, altijd in de turnhal te vinden. Dan checkte ik na afloop van mijn training altijd de uitslag en keek ik naar de samenvattingen. Ik had wel overal weet van: ik kende alle spelers en wist de ‘ins en outs’, maar was alleen niet bij de wedstrijden.”

Ricksen Side

Twee jaar geleden kwam daar verandering in. “Eigenlijk ben ik pas vanaf mijn achttiende gaan kijken. Dat was ook het promotiejaar en dat maakte het wel heel erg gaaf. Dat ik nu zowel uit- als thuiswedstrijden bezoek, heeft ook met tijd te maken. Ik heb er nu gewoonweg meer tijd voor dan een aantal jaar geleden.” Fortuna betekent voor De Haas thuiskomen. ,,Op de tribune, in mijn geval de Ricksen Side, ben je onderdeel van een collectief. Ik hou sowieso van voetbal, maar Fortuna is veel meer dan dat. Het is ook de gezelligheid. Voor en na een wedstrijd gaan we ook altijd even naar de stad toe.” De Haas bezoekt de wedstrijden regelmatig met haar huisgenootje die ook Fortuna supporter is. ,,In de stad gaan we altijd napraten. Of Fortuna nu gewonnen of verloren heeft.” Doordeweeks woont De Haas in Tilburg, waar ze studeert en in het weekend bij haar ouders in Geleen. “Maar voor Fortuna kom ik altijd terug.”

Optimistisch

Wat betreft de barometer is ze lichtjes optimistisch. “Ik denk dat ze toch uiteindelijk zestiende gaan eindigen en nacompetitie spelen. In een ronde play-offs moeten ze zich wel zien te handhaven. Rechtstreekse degradatie denk ik niet. Het lukt wel om RKC en Sparta onder ons te houden. De club laat een stijgende lijn zien de afgelopen twee seizoenen, daar ben ik blij mee.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen