Mila wil het allerliefst wereldkampioen acrogym worden

Print
Mila wil het allerliefst wereldkampioen acrogym worden

Mila te Lam traint elke week keihard om de beste te worden. Afbeelding: Hans Bremmers

Nieuwenhagen / Landgraaf / Schaesberg / Rimburg -

Ze kon nauwelijks lopen, maar voor Mila te Lam uit Nieuwenhagen waren rekstokjes en buitelstangen in klimtoestellen thuis in de tuin toen al uitdagingen. Nu is deze tengere 11-jarige middelbare scholiere van het Charlemagnecollege lid van de topsportgroep van Flik-Flak Den Bosch. Die leidt toptalenten in acrobatische gymnastiek op voor deelname aan Worldcups en Europese en wereldkampioenschappen.

„Acrobatische gymnastiek kunt je vergelijken met de acrobatische shows in het beroemde Cirque du Soleil”, legt Mila duidelijk uit. „Samen met twee meiden uit Breda en Kerkdriel train ik in teamverband in Den Bosch vijf dagen per week. Donderdags niet, dan werk ik voor school. Zondag is rustdag.” Terwijl ze dit alles vertelt doet ze in de woonkamer een handstand met gespreide benen en toont ze op haar smartphone een filmpje van een wedstrijdoefening.

Acrogym

Acrogym is een combinatie van turnen, dans en acrobatiek. Alle teams werken met een lichtere bovenpartner en sterke onderpartner(s). Mila: „In ons trio ben ik de lichtste, de bovenpartner. We doen handstandvormen met en op elkaar en voeren salto’s uit, steeds op muziek. Om de oefeningen foutloos te krijgen is samenwerking en communicatie belangrijk. Wanneer Zola en Kaya mij niet op de juiste manier omhoog gooien, voel ik dat meteen en moet ik mijn salto corrigeren. Ook bij de turn- en dansonderdelen letten we strak op elkaar, want die gaan vaak synchroon.”

Talent

Op haar vijfde werd Mila lid van GV Olympia waar ze naar hartenlust turnde, danste, sprong en balanceerde. Amper zeven kwam ze in aanraking met acrogym. Mila’s moeder Edith: „Dat vond ze direct sjiek, het was duidelijk dat ze een kind met talent was. Toen ze vorig jaar een uitnodiging kreeg voor de topsportgroep van Flik-Flak en aangaf dat ze niets liever wilde, hebben we haar dan ook de kans gegeven mee te draaien.”

Huiswerk

Om haar doelen te bereiken traint Mila liefst vijf keer per week. Dat betekent wekelijks net zoveel keer een retourtje Landgraaf - Den Bosch en op vrijdag een overnachting voor Mila en haar moeder in de sporthal aldaar. „Dat is best zwaar, toch heb ik het er voor over”, lacht Mila. “Acrogym is echt mijn passie, ik wil dolgraag de beste worden en medailles winnen, het liefste gouden. Onderweg in de auto maak ik meestal mijn huiswerk, overdag heb ik daar geen tijd voor. Van feestjes, uitgaan en leuke dingen komt het vaak niet, net als van lekker na school spelen. Gelukkig heb ik wel in Den Bosch nieuwe vriendinnen ontmoet. En ik kan natuurlijk niet alles eten of snoepen.”

Angst

Pijnlijke darmen, een flinke hersenschudding, zelfs een gesprongen slijmbeurs weerhielden Mila er niet van te blijven sporten op het hoogste niveau. De spectaculaire oefeningen die haar soms angst inboezemen, zorgen er evenmin voor dat ze stopt. Doorzetter Mila: „Als ik bang ben zeg ik tegen mezelf ‘Kom op, je kunt het, jij bent de beste. Je hebt het al eens gedaan’. Lukt het dan nog niet, vraag ik hulp aan mijn trainer of gebruik ik hulpmiddelen zoals een gordel.”

Mila’s eerste successen zijn inmiddels binnen: in oktober neemt ze deel aan de EK in Tel Aviv. Daarna hoopt ze zich te kwalificeren voor het WK 2020 in Genève. „Dat moet lukken, want ik wil echt de allerbeste worden. Wereldkampioen dus.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen