Honderdjarig Zwart Wit ‘19 wil vooral sociale club zijn

Print
Honderdjarig Zwart Wit ‘19 wil vooral sociale club zijn

Jonge voetballertjes in actie tijdens het jubileumtoernooi van Zwart Wit ‘19. Afbeelding: Jasper Kroese

Eys / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

Voetbalvereniging Zwart Wit ‘19 uit Eys bestaat - de naam zegt het al - honderd jaar. Het wordt een jaar lang gevierd. Waarbij de club vooral haar sociale kant wil laten zien.

Voor de traditionele jubileumwedstrijd heeft Zwart Wit ‘19 bewust geen peperdure topclub naar Eys gehaald. Geen Ajax, Feyenoord of PSV te gast op sportpark Hanzon, maar… het G-team van Roda JC. „Zwart Wit is voor iedereen”, legt voorzitter Gaston Ploumen van de stuurgroep Honderd jaar Zwart Wit ‘19 uit. „Zo’n eeuwfeest is een uitstekende gelegenheid om dat nog een keertje uit te dragen.”

Dorpsclub

De dorpsclub uit Eys presenteert zichzelf graag als voetbalvereniging zonder kapsones. Natuurlijk wordt op sportpark Hanzon gedroomd van kampioenschappen en promoties naar een hogere klasse, geeft Alain van Laar van de stuurgroep toe, maar dat is voor de club geen heilig moeten: „We weten ons al vele jaren te handhaven in de vierde klasse van de KNVB. En dat is voor een club uit een dorp als Eys al een hele prestatie.”

Op die manier is de vereniging ook het jubileumjaar 2019 aangevlogen. „We pakken uit met een groots feest”, zegt Yves Gilissen, „maar wel op een manier die bij Zwart Wit en Eys past.” Voor de organisatie van de jubileumactiviteiten is een aparte werkgroep opgericht die ook zelf voor de benodigde financiën heeft gezorgd. De activiteiten zelf zijn opgezet door aparte werkgroepjes met vrijwilligers uit de vereniging.

Jeugdteams

Een van de hoogtepunten was het sportcafé met oud-profvoetballer Andy van der Meijde en scheidsrechter Bas Nijhuis. „We hadden ook René van der Gijp kunnen uitnodigen”, zegt Luc van der Linden, „maar dan was het geld meteen op geweest.” Verder is er een toernooi geweest voor jeugdteams van clubs uit het betaald voetbal. „Maar wel met spelertje tot tien jaar”, zegt Van Laar. „En geloof me, daar zitten goeie voetballertjes tussen.”

Het jubileumjaar wordt in het weekeinde van 13, 14 en 15 september afgesloten met een knalfeest op sportpark Hanzon. Met op vrijdag een reünie voor leden en oud-leden, op zaterdag een sport- en speldag voor de jeugd en op zondag als uitsmijter een muziekfestival met optredens van onder anderen Tonca, Marleen Rutten en André Hazes junior. „We richten het terrein in als festivalwei”, zegt Ploumen, „compleet met foodtrucks.”

Wigwamproject

Gevoetbald wordt er in dat feestweekeinde natuurlijk ook nog. Op zaterdagmiddag speelt het jeugdteam va Zwart Wit ‘19 tegen het gehandicaptenteam van Roda JC onder leiding van oud-Roda-keeper Joop Dacier. De opbrengst van het feestjaar gaat naar het Wigwamproject in Houthem, waar ouders met gehandicapte kinderen vakantie kunnen vieren. „Daarmee komt dat geld goed terecht”, verwacht Ploumen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen