75 jaar vrijheid

Programma rondom Bevrijding Limburg 75 in Born ook voor jeugd

Print
Programma rondom Bevrijding Limburg 75 in Born ook voor jeugd

De Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Margraten. Afbeelding: Harry Heuts

Born -

De stichting 4 Mei Herdenking Born heeft in het kader van de bevrijding van Limburg 75 jaar geleden een programma samengesteld.

Begraafplaats Margraten

In week 39 en 40 gaan de kinderen uit de groepen 8 of combi 7/8 van de basisscholen Het Avontuur uit Buchten/Holtum, Swentibold en De Wissel uit Born en De Kingbeek (Grevenbicht/Obbicht) een bezoek brengen aan de Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Margraten. De route heen en terug zal voor een deel gaan over de Liberation Route. Tevens zal een lerares Nederlands, verbonden aan het AZC uit Echt, voorafgaand aan de bezoeken een lesuur verzorgen aan de kinderen waarin uitleg over het AZC en de noodzaak hiervan wordt uitgelegd.

Bezoek IJsselstein

De jeugdafdeling van heemkundevereniging Bicht bezoekt zondag 8 september de Duitse Militaire begraafplaats te IJsselstein. Op deze enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland liggen 31.598 doden begraven, militairen en burgers. Ook jongeren (12 tot 18 jaar) die geen lid zijn maar in Born woonachtig kunnen zich opgeven. Het vertrek met de bus is om 10.30 uur, rond 16.00 uur is de terugkomst. Ook ouderen kunnen zich opgeven maar jeugdigen hebben voorrang.

Lezing

Herman van Rens geeft woensdag 25 september om 19.00 uur een lezing in de Sint Catharinakerk in Buchten over de vervolging van Joden en zigeuners in Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij zal hij ook aandacht besteden aan Settela Steinbach, het gezicht van de Holocaust en symbool voor miljoenen kinderen die het leven lieten door bruut geweld in de oorlog. Er zal ook een kleine tentoonstelling worden ingericht van de kind-oorlogsslachtoffers uit Born en omgeving.