Ruim dertig verdachten in zaak rond Albanese drugsbende

Print
Ruim dertig verdachten in zaak rond Albanese drugsbende

Afbeelding: ANP

Born -

De zaak rond de Albanese drugsbende, die in mei werd opgerold in Geleen, telt in totaal ruim dertig verdachten.

Dat deelde officier van justitie Peter Huttenhuis dinsdag mee tijdens een pro forma-zitting bij de rechtbank in Maastricht. Daar stonden zeven verdachten, die vastzitten, terecht. Van de in totaal dertig verdachten moet ongeveer de helft nog worden aangehouden en gehoord, aldus de officier. Volgens hem worden zij verdacht van „redelijk omkaderde feiten”.

Hennepteelt

Eén van hen werd dinsdag al aangehouden. Het gaat om de echtgenote van Chibab A. (40), die net als Abdnbie B. (40) wordt gezien als hoofdverdachte. Dat bevestigt haar advocaat Peer Szymkowiak, die ook haar man bijstaat. A. en B. runden het Geleense bedrijf Europrofex, dat volgens het Openbaar Ministerie een grote rol speelde. Het bedrijf van de Marokkaanse Belgen zou zich onder meer hebben beziggehouden met illegale betalingen en het faciliteren van hennepteelt.

Vals

Dat zou zijn gebeurd via Haxhi P., die ervan wordt verdacht samen met Albanese landgenoten hennep te hebben geteeld in tientallen panden in Geleen en omstreken. Europrofex betaalde volgens justitie alle vaste lasten van die panden, terwijl onder meer een Grieks restaurant voor valse werkgeversverklaringen zorgde. Zo kon de groep Albanezen jarenlang onder de radar blijven.

Betaalservice

Advocaat Szymkowiak schetste voor de rechtbank een beeld van Europrofex als een respectabel bedrijf. „Wat was Europrofex? Het was een ticketbureau, reisbureau, voertuigservice, verkocht tweedehandsauto’s en had ook een betaalservice, maar dat was niet bepaald de hoofdmoot van het bedrijf. Een klant kwam met cash en een rekening, Europrofex vroeg altijd om legitimatie. Europrofex betaalde dan voor die klant: schoolgeld, makelaar, huur, gas, water en dergelijke. Dat is zeer zeker niet verboden.” Volgens de raadsman had zijn cliënt in elk geval geen wetenschap van hennepteelt in de panden waar zijn bedrijf de betalingen voor verrichtte. Hij verzocht de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt op te heffen.

Getapt

Dat deed de rechtbank niet. „Voor ons staat vast dat Europrofex een belangrijke rol speelde”, aldus rechtbankvoorzitter Witteman. Over soortgelijke verzoeken van de andere advocaten doet de rechtbank pas woensdag uitspraak.

Verdachten in deze zaak zijn zes maanden getapt en geobserveerd. Gegevensdragers moeten nog worden onderzocht en dat kost enige tijd, zei officier Huttenhuis. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk. In elk geval is er 20 november een volgende pro forma-zitting.