Video: Zware explosie Antwerpen verwoest drie panden: mensen onder het puin

Print

Video: GvA

In het Antwerpse district Wilrijk heeft zich in een woonwijk rond 12.30 uur een zware explosie voorgedaan. Drie panden aan het Ridderveld werden volledig verwoest. Verschillende mensen liggen nog onder het puin.

De brandweer kon tot nu toe drie slachtoffers in veiligheid brengen, meldt Het Laatste Nieuws. Een van hen is zwaargewond. De lokale politie spreekt van meerdere slachtoffers en gewonden. De politie vraagt om de omgeving vrij te houden voor de hulpdiensten, die massaal aanwezig zijn en zoeken naar bedolven slachtoffers.

Hoeveel personen er onder het puin liggen, is niet duidelijk. ,,We blijven zoeken tot we zeker zijn dat er zich niemand meer onder het puin bevindt”, aldus een politiewoordvoerder. Er worden honden ingezet bij de zoektocht naar eventuele slachtoffers.

Volgens buurtbewoners werd er verbouwd in een van de ingestorte panden, maar dit is door de politie nog niet bevestigd. Hoewel de oorzaak nog niet zeker is, spreekt burgemeester Bart De Wever over een ‘gasontploffing’. De klap moet enorm zijn geweest. Vrijwel alle huizen op het plein voor de drie woningen zijn beschadigd.

Ramen weggeblazen

Veel ramen werden weggeblazen. Deuren, garagepoorten en rolluiken zijn beschadigd door de luchtverplaatsing. Sommige bewoners klagen over gezondheidsproblemen na de knal. Een baby van een buurtbewoonsters zou last hebben van gehoorschade, weet VTM Nieuws.

De ravage is enorm en de schrik zit er bij omwonenden flink in. ,,Ik sta te trillen op mijn benen”, zegt Nicky, die twee huizen naast de getroffen panden woont. ,,Ik zat rustig met mijn hond in de woonkamer, toen plots een enorme knal klonk. Mijn ruiten sloegen meteen in en ik kreeg al het glas in mijn nek.’’

Vlakbij de plaats waar de ontploffing plaatsvond, is ook een lagere school gevestigd. Het schoolgebouw raakte bij de ontploffing eveneens beschadigd. Diverse ramen sneuvelden. Alle leerlingen van de Johannesschool zijn geëvacueerd naar een ander gebouw, ook in Wilrijk.