Van Schaïkstichting neemt beheer vuursteenmijn over van Staatsbosbeheer

Print
Van Schaïkstichting neemt beheer vuursteenmijn over van Staatsbosbeheer

De vuursteenmijn in het Savelsbos. Afbeelding: Harry Heuts

Eijsden / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Mariadorp / Maastricht / Itteren -

Staatsbosbeheer heeft in de Van Schaïk Stichting een beheerder van de vuursteenmijn in het Savelsbos gevonden. De overeenkomst is dinsdag 3 september getekend.

Al drie jaar beheert en exploiteert de Van Schaïk Stichting de vuursteenmijn samen met Staatsbosbeheer. De afspraken tussen Staatsbosbeheer en de stichting zijn na deze opstartfase vastgelegd in een overeenkomst met de intentie om de relatie verder duurzaam uit te bouwen. De overeenkomst biedt beide partijen zekerheid voor behoud en nuttig gebruik van dit Rijksmonument.

In de prehistorische vuursteenmijnen werd ruim 5.000 jaar geleden gegraven naar vuursteen. Van die vuursteen werden wapens en gebruiksvoorwerpen gemaakt. De vuursteenmijnen zijn de oudste bekende vorm van mijnbouw in Nederland. In de jaren zestig en zeventig van de vorig eeuw zijn deze mijnen onderzocht door een groep van enthousiaste amateurarcheologen onder de bezielde leiding van de bijzondere geologen van die tijd, de gebroeders Felder van de Nederlandse Geologische Vereniging Afdeling Limburg. Vervolgens heeft Staatsbosbeheer de mijn onder toezicht van deze werkgroep toegankelijk gemaakt voor publiek.

De nieuwe overeenkomst voorziet erin dat de Van Schaïk Stichting de exploitatie van de mijnen en de publieksexcursies van Staatsbosbeheer voortzet. Doel van de stichting is het beheren van onderaardse kalksteengroeven in Nederlands en Belgisch Mergelland om de aanwezige geologische, historische en biologische waarden te behouden en deze groeven voor onderzoek en niet-commerciële c.q. educatieve bezoeken open te stellen.

De Stichting Ir. D.C. van Schaïk maakt deel uit van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en heeft een nauwe band met de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven. De stichting beheert samen met Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven al de prehistorische vuursteenmijnen in Rijckholt en nog 12 andere ondergrondse mergelgroeven in Nederlands en Belgisch Mergelland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen