Maastricht scoort hoog op ranglijst homohuwelijken

Print
Maastricht scoort hoog op ranglijst homohuwelijken

In Maastricht worden relatief veel homohuwelijken gesloten. Afbeelding: Harry Heuts

In Maastricht worden relatief veel homohuwelijken gesloten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In Venlo is een verbintenis tussen personen van hetzelfde geslacht minder populair.

In Maastricht worden relatief veel huwelijken gesloten tussen paren van hetzelfde geslacht. Van alle verbintenissen (bruiloften en geregistreerde partnerschappen) van de afgelopen negen jaar ging het in 3,4 procent van de gevallen om homoseksuele paren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee staat Maastricht op de vierde plaats in de ranglijst van de 31 grootste gemeenten in Nederland, achter Amsterdam, Nijmegen en Arnhem.

Venlo

Met name verbintenissen tussen twee mannen (1,8 procent) zijn populair in de Limburgse hoofdstad. Alleen in Amsterdam (3,8 procent) en Arnhem (2,1 procent) ligt dat percentage hoger. Venlo scoort beduidend lager op de ranglijst van homohuwelijken. Slechts 1,9 procent van alle huwelijken zijn gesloten door een homoseksueel stel (0,8 procent mannelijk, 1,1 procent vrouwelijk). Venlo bekleedt met die cijfers de 24e plek.

Landelijk

Landelijk stapten sinds 2010 ruim zestienduizend paren van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje. Het gaat om zo’n negenduizend vrouwenparen en 7400 mannenkoppels. Dit komt neer op 2,4 procent van alle huwelijken. In grote steden ligt dit percentage doorgaans hoger, in kleine gemeenten trouwen relatief minder mensen van gelijk geslacht.