Video: Wilde achtervolging over A2 en A67: ‘Ik keek de dood recht in de ogen’

Print

Video: Track ‘88

Drie inzittenden van een Duitse auto worden verdacht van poging tot doodslag. De bestuurder van de zwarte BMW met Duits kenteken negeerde dinsdag omstreeks 11.00 uur een stopteken van de politie op de Geldropseweg in Eindhoven. Een lange achtervolging volgde over de A2 en A67, waarbij Lajurney van Vroenhoven (25) bijna werd geraakt.

Op de Sint Petrus Canisiuslaan was de Eindhovense Lajurney van Vroenhoven net in de Action geweest, waarna ze die straat met haar fiets wilde oversteken om naar haar moeder in Geldrop te fietsen. Een BMW leek vanuit het niets te komen en reed met volle vaart op haar af.

,,Ik keek de dood recht in de ogen”, vertelt ze aan het ED. ,,Als ik niet snel opzij was gegaan, dan was ik zeker geraakt.” De auto passeerde haar op nog geen meter afstand. ,,Iemand op de stoep riep naar me dat ik ‘echt geluk had gehad’.”

Drie politiewagens reden erachter aan, richting de Heezerweg. ,,Bij het stoplicht op de kruising zag ik politiewagens staan, die de auto opwachtten.” Ook de vluchtende bestuurder zag dat en stak de weg over, om tegen het verkeer in verder te rijden. Hij reed daarbij bijna een politiewagen aan.

De politie vervolgde de jacht en kwam uit op de Kennedylaan, vervolgens de A2 en A67. Via Sevenum kwamen ze Limburg binnen. Meerdere politiewagens achtervolgden de BMW, ook een politiehelikopter vloog mee.

Algemene verkeerscontrole

Uiteindelijk zijn de drie inzittenden, twee mannen en een vrouw, na de wilde achtervolging ter hoogte van de Duitse plaats Kempen, net over de grens bij Venlo, opgepakt.

De aanleiding voor de achtervolging was een melding over zogenaamde goudknuffelaars die in Eindhoven actief waren. Toen agenten poolshoogte wilden nemen, gingen de drie verdachten er in een auto vandoor, waarbij de gevaarlijke situatie ontstond.

De Duitse politie zal de verdachten overleveren aan Nederland. ,,Wanneer dat gebeurt, moet nog blijken. Het is de vraag of ze zomaar naar Nederland kunnen komen of dat er eerst een procedure moet worden opgestart. Of dat een kwestie van uren, dagen of weken is, durf ik niet te zeggen”, weet een politiewoordvoerder.

Het drietal wordt verdacht van poging tot doodslag, omdat ze probeerden politieagenten van de weg te rijden. Van Vroenhoven overweegt om ook aangifte te doen tegen de bestuurder.