Hagedissen en militair verleden

Fotografie: Theo Peeters© Groote Heide Venlo - Het Limburgs Landschap

Kogelvangers, rode dophei en hagedissen. Wandelaars of fietsers die de Groote Heide bezoeken, kunnen het allemaal tegenkomen. Het uitgestrekte natuurgebied ten oosten van Venlo kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna, maar biedt ook een interessant inkijkje in het militaire verleden.

Het Limburgs Landschap

GeschiedenisboekEen wandeling over de Groote Heide is niet alleen interessant voor natuurliefhebbers, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de streek. De Groote Heide is namelijk van grote militaire betekenis geweest. Eerst als militair oefenterrein voor de Venlose Huzaren en tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Duits militair vliegveld gevestigd. Sporen van dit militair verleden zijn nog steeds te zien in het landschap.

Gasterij Groote HeideDaarnaast is de Groote Heide een van de weinige plekken waar de zeldzame rode dophei groeit. En wie geluk heeft, komt er de zandhagedis, heivlinder, eekhoorn, buizerd of tijgerspin tegen. De deze zomer door Het Limburgs Landschap geopende Gasterij Groote Heide is een prima vertrekpunt voor een kortere of langere wandeling of fietstocht. Je kunt in de Gasterij genieten van een hapje en een drankje en vindt er handige informatie over de Groote Heide.

NatuurbezoekIets verder naar het noorden, tussen Wellerlooi en Arcen, ligt het ruim 1.000 hectare grote Landgoed de Hamert. Het landgoed maakt deel uit van Nationaal Park de Maasduinen. De omgeving biedt een grote afwisseling aan natuur, met fraaie en hoge rivierduinen, uitgestrekte heidevelden, gevarieerde bossen en talrijke vennen op de oostoever van de Maas. Begin je wandeling bijvoorbeeld bij Jachthut Op den Hamer in Wellerlooi (Twistedenerweg2, Wellerlooi). Zeker rond deze tijd van het jaar kun je genieten van de natuur in herfstpracht.

Fotografie: Joep Klaassens

SluizenHet bezoekerscentrum, in het hart van het Nationaal Park, is gebouwd over het sluizencomplex, dat vroeger dienstdeed als doorvoersluis voor zand- en grindwinningschepen. Al meteen in de entreehal bieden interactieve schermen, geurkastjes en folders informatie over de omgeving. En ook in de brasserie zelf heeft elke tafel een display met uitleg in het Nederlands en het Duits over De Maasduinen. Ben je na bezoek aan de tentoonstelling klaar om op pad te gaan? Via een touchsceen kun je zelf een wandel- of fietsroute selecteren en printen. Je vindt bezoekerscentrum De Maasduinen aan de Bosserheide 3e in Well.

Landweer en startbaanOp 25 september organiseert Het Limburgs Landschap op de Groote Heide de excursie Van Landweer tot startbaan. Gidsen leiden je van 13.30 tot 15.30 uur rond en geven interessante en ludieke informatie over het roemruchte militaire verleden van dit gebied. Vertrekpunt is de Gasterij Groote Heide, Hinsbeckerweg 55 in Venlo.

Een leuk cadeauWil je meehelpen aan het behoud van onze eigen Limburgse natuurgebieden? Word dan Beschermer van Het Limburgs Landschap en ontvang het 416 pagina's dikke Uit en Thuisboek als welkomstgeschenk: Word beschermer!