Bij Sjoerd Kessels krijg je een Venlose kroket met echt Ospels slakkenvlees

Print
Bij Sjoerd Kessels krijg je een Venlose kroket met echt Ospels slakkenvlees

Sjoerd Kessels: „Slakken hebben een subtiele aardse smaak, een beetje zoals een champignon, daar heeft slakkenvlees sowieso wel wat van weg, ook qua mondgevoel.” Afbeelding: Jan Paul Kuit

Ospel -

We reizen naar verre landen en afgelegen oorden. Maar hoe mooi het om de hoek is, dat weten we vaak niet. De Beleefweek Limburg moet daar verandering in brengen. Bezoek de Kunrader steengroeve, rij met de ‘geluksexpress’ door het Roerdal, of doe een slakkentour in Ospel.

Met maar liefst 150.000 dieren is hij met afstand een van de grootste veehouders van Limburg. „Qua aantal in ieder geval”, lacht Sjoerd Kessels (30) uit Ospel. Desondanks past zijn hele veestapel met een beetje goede wil in een flinke achtertuin. Sterker nog: dat is precies waar ’t Slakkenhuys, de slakkenkwekerij van Kessels, gevestigd is. „De achtertuin van mijn ouders.”

In twee plastic tunnels die hij daar aan de Meijelsedijk in Ospel een paar jaar geleden liet plaatsen, huist de enorme slakkengemeenschap die Kessels onder zijn hoede heeft. Al zou je dat op het eerste oog niet zeggen. Goed, er kruipen links en rechts wel wat flinke escargots tussen het groen en op de wanden in de kas. Maar 150.000? „Het is wat te droog voor ze”, verklaart Kessels die rust. En dan houden deze weekdieren zich dus liever schuil. „Vochtig weer, wat bewolking en een graad of 20-25, dat is voor slakken ideaal”, zegt Kessels, terwijl hij een van de houten planken op de bodem van de kwekerij omdraait. „Dan worden ze actief.”

Bij Sjoerd Kessels krijg je een Venlose kroket met echt Ospels slakkenvlees
Foto: Jan-Paul Kuit

Voor zover een slak echt actief kan zijn natuurlijk. Maar daar is vanmorgen geen sprake van. Teruggetrokken in hun eigen huisje klitten ze met tientallen stilletjes bij elkaar op de onderkant van de plank, wachtend op betere omstandigheden. Een enkeling steekt hoogstens zijn ogen op tentakels naar buiten om te zien wat er gaande is. Lekker langzaam, zoals het een slak betaamt. „Ik kan met gemak een weekje op vakantie”, zegt Kessels. „Dan gebeurt er niks hier.”

Sloom

Ondanks dat nogal slome en trage gebeuren in de kassen, krijgt Kessels jaarlijks vele honderden bezoekers over de vloer die zich komen vergapen aan zijn slakken en zijn kwekerij. „Mijn doel is vooral om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met de slak”, zegt de kweker. Zowel in levenden lijve, als op het bord, de plek waar de escargots van Kessels veelal eindigen. Zeker wat dat laatste betreft, kan de slak wel een oppepper gebruiken. „Veel mensen trekken bij voorbaat al een vies gezicht als je over slakken begint. Terwijl ze er nog nooit eentje geproefd hebben. Dus daar is echt nog wel winst te behalen.”

Dat imagoprobleem komt uiteraard niet uit de lucht vallen. De uitdrukking ‘zo traag als een slak’ geeft wel aan hoe beroerd het gedrag van het weekdier gewaardeerd wordt. En met zo’n glibberig en slijmerig uiterlijk maak je natuurlijk ook geen vrienden. „Vaak wordt dan ook nog gezegd dat slakken geen smaak hebben.” Onterecht, vindt Kessels. „Slakken hebben een subtiele aardse smaak, zoals asperges of aardappels die ook wel hebben. Een beetje zoals een champignon, daar heeft slakkenvlees sowieso wel wat van weg, ook qua mondgevoel.”

Sterrenkroket

Bij Sjoerd Kessels krijg je een Venlose kroket met echt Ospels slakkenvlees
Foto: Jan-Paul Kuit

Middels zijn ‘slakkentour’ probeert Kessels de slak al een paar jaar op een hoger plan te tillen. Bezoekers krijgen een rondleiding door de kwekerij en leren hoe slakken groeien en zich vermeerderen. En hoe ze vervolgens klaargemaakt worden voor consumptie. Met als afsluiting een proeverij, waarbij uiteraard slak op het menu staat.

„Het mooiste is als mensen hier binnenkomen met de overtuiging: ik ga hier écht geen slakken eten. Dat is voor mij de uitdaging. We bouwen dat overigens heel rustig op”, verzekert Kessels. Met als eerste stap de voor veel Nederlanders zo vertrouwde kroket. „Maar wel met slakkenvlees erin.” Gemaakt door sterrenrestaurant Valuas in Venlo. „Een sterrenkroket dus.” Vervolgens een toastje met wat slakkenvlees en als afsluiting dan de echte slak met boter en knoflook. „Op klassieke wijze. Uiteindelijk willen veel mensen toch die ervaring van een echte slak hebben.” Zelfs als ze dat vooraf absoluut niet zien zitten. „Vaak zijn ze echt enorm trots op zichzelf dat ze het toch geprobeerd hebben.”

En vrijwel altijd zijn de reacties positief. Al komt dat waarschijnlijk ook door de kwaliteit en de versheid van de slakken die Kessels zijn clientèle zowat rechtstreeks uit de kwekerij kan voorschotelen. „Te vaak worden slakken ingevroren voordat ze uit een blik komen”, verklaart de kweker. Waardoor ze nogal eens de smaak van zompig bouillonblokje hebben en de structuur van een fietsenband. „Wat vervolgens wordt gecamoufleerd met een overdreven hoeveelheid knoflook en boter.”

Mals

Nee, dan de slakken van Kessels, die genietend van snijbiet en snijmoes alle tijd krijgen om lekker rustig mals en groot te worden. Waarbij Kessels door middel van een geduldige selectieprocedure inmiddels zijn eigen Peelslak heeft geteeld. „Ik ben begonnen met de originele Algerijnse segrijnslak”, legt hij uit. Een slak die qua smaak en voorkomen sterk lijkt op de wijngaardslak, maar beduidend makkelijker te kweken is. Met een veelal zwart met geel gestreept slakkenhuis. Met engelengeduld pikt Kessels al een paar jaar alle gele exemplaren er tussenuit, om daar het jaar erop weer mee verder te telen. Het resultaat daarvan is in de kwekerij al duidelijk zichtbaar. „We zitten nu op zo’n 30 procent aan gele Peelslakken”, zegt de kweker. Het streven is om dat percentage ‘gouden’ slakkenhuisjes de komende jaren verder op te krikken. Want Kessels wil zich als lokale kweker onderscheiden van de grote bulk aan slakken die uit Oost-Europa via Frankrijk deze kant op komt. „We willen een herkenbare slak, met een naam die geen twijfel laat over de herkomst.”

Tijdens de Limburgse Beleefweek verzorg slakkenkweker Sjoerd Kessels op zaterdag 7 september van 13 tot 15 uur een Slakkentour inclusief proeverij. Locatie: ’t Sakkenhuys, Meijelsedijk 57 in Ospel. Deelname kost 12,50 euro. Aanmelden kan via info@tslakkenhuys.nl onder vermelding van Slakkentour Beleefweek. Ook buiten de Beleefweek kunnen groepen vanaf 10 personen voor rondleidingen terecht bij de Ospelse kwekerij. Voor meer info: www.tslakkenhuys.nl

Beleefweek Limburg

De Beleefweek Limburg is bedoeld om het Limburgse landschap te beleven, streekproducten te proeven, te wandelen of deel te nemen aan excursies. Van vrijdag 6 september tot en met zondag 15 september vinden van noord tot zuid tien dagen lang tal van activiteiten en rondleidingen plaats in de provincie. Voor meer informatie over de Beleefweek Limburg en het programma:

www.beleefweeklimburg.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen