Vijf jaar cel geëist voor steekpartij in vakantiewoning Heel

Print
Vijf jaar cel geëist voor steekpartij in vakantiewoning Heel

Politieonderzoek op nieuwjaarsdag in Heel. Afbeelding: De Limburger

Heel / Roermond -

De 27-jarige Adam K. hoorde dinsdag vijf jaar celstraf tegen zich eisen. In een huisje op vakantiepark Boschmolenplas in Heel stak hij in de nacht van oud op nieuw een man neer.

Zowel de officier van justitie als de advocaat van Adam K. had allebei een vlieg op de muur willen zijn, afgelopen nieuwjaarsnacht in huisje 350 op vakantiepark Boschmolenplas in Heel. Want welk scenario speelde zich er nu af? Stak K. doelbewust in op het 24-jarige slachtoffer omdat laatstgenoemde hem kort daarvoor mishandeld had? Of was er sprake van noodweer, zoals zijn advocaat betoogt?

Mishandeling

Wat vast staat is dat zes Polen, kennissen van elkaar, met een hoop sterke drank het nieuwe jaar in aan het luiden waren. Wat ook duidelijk is, is dat K. met een van de andere personen in het huisje in een jolig bedoelde stoeipartij verzeild raakte. Het latere slachtoffer van de steekpartij ontstak daardoor in woede, gaf K. enkele klappen, wurgde hem en sneed met een stanleymes in zijn voorhoofd. „Ik was in shock. Het besef dat ik bijna doodging was verschrikkelijk”, vertelt K. aan de rechters.

Rug

Over wat er daarna gebeurde, verschillen de scenario’s. Een aanwezige getuige zegt dat K. op de benedenverdieping het bloed van zijn gezicht waste, twee messen pakte, en naar de badkamer op de bovenverdieping trok met de opmerking ‘ik ga hem afmaken’. Eenmaal boven zou hij het slachtoffer in de rug hebben gestoken. Die liep ernstig letsel op en wist ternauwernood te overleven.

Spijt

K. zelf zegt dat hij na de mishandeling in shock was en zich niet meer veilig voelde in het huisje. Daarom pakte hij de messen. Waar de man was die hem mishandeld had, wist hij niet. Die kwam hij pas tegen op de badkamer. Daar zou hij geduwd zijn. In zijn val zou hij met het mes de man geraakt hebben. Op de vraag van de rechtbank waarom hij met twee messen naar boven liep in een huisje waar hij zich niet meer veilig voelde, en waarom hij er niet voor koos weg te gaan, had hij geen duidelijk antwoord. „Ik weet het niet. Ik heb er spijt van.”

Justitie eist nu vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf voor poging tot doodslag. De advocaat van K. vond dat er rekening gehouden moest worden met de mishandeling die eraan voorafging en dat er sprake was van noodweer. Hij vroeg om vrijspraak, dan wel een straf gelijk aan het voorarrest. Uitspraak over twee weken.