Justitie wil Walibi voor de rechter na ernstig ongeval op kartbaan met 13-jarig meisje

Print
Justitie wil Walibi voor de rechter na ernstig ongeval op kartbaan met 13-jarig meisje

Na het ongeluk werd het meisje enige tijd in de kart behandeld. Afbeelding: De Stentor

Het Openbaar Ministerie (OM) wil pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen voor de rechter slepen vanwege een ernstig ongeval op de kartbaan in mei 2018. Een 13-jarig meisje raakte ernstig gewond nadat ze met haar haren verstrikt raakte in haar kart.

Het OM verwijt het attractiepark dat er niet alles aan is gedaan om het incident te voorkomen. Volgens het OM hebben exploitanten de verantwoordelijkheid om ongevallen in attracties te voorkomen.

Walibi wil dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan, daarover moet een rechter-commissaris nog beslissen. Een definitieve beslissing over het vervolgen van het park komt daarna.

Het slachtoffer droeg in de kart tijdens het ongeval geen helm. Een deel van haar hoofdhuid zou zijn losgerukt van de schedel, vertelden medewerkers van Walibi daarover eerder tegen Looopings, een website over attractieparken. Het dragen van een helm op de kartbaan in Walibi was niet verplicht.

Helmplicht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sloot nog op de dezelfde dag van het incident de attractie. Kartexperts reageerden kort na het incident kritisch op het ontbreken van een helmplicht. Volgens hen is het dragen van een helm en het goed opbergen van de haren essentieel bij het besturen van karts.

De Duitse leverancier van de karts die in Walibi worden gebruikt, Rimo, benadrukt bij de karts altijd een helm te gebruiken. Op kartbanen is dit volgens het bedrijf verplicht, in attractieparken niet.

Inmiddels is de attractie al meer dan een jaar gesloten. Walibi wenst niet te reageren op de plannen van het OM. ,,Wij doen zolang het onderzoek loopt geen uitspraken’’, aldus een woordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee