PSV blundert met ‘foute’ Japanse vlag

Print
PSV blundert met ‘foute’ Japanse vlag

De gewraakte afbeelding met de omstreden vlag op de achtergrond

De introductie van Ritsu Doan als nieuwe speler van PSV is op sociale media niet zonder slag of stoot verlopen. Een door PSV op Twitter gedeelde tekening van de Japanse middenvelder viel bij veel mensen verkeerd, vooral in Azië, omdat op de achtergrond een zeer omstreden Japanse krijgsvlag te zien was.

PSV heeft de gewraakte afbeelding na een wagonlading kritiek binnen een halfuur van Twitter verwijderd, vertelt woordvoerder Thijs Slegers. Hij spreekt van een ‘foutje’, gemaakt door iemand die de voorgeschiedenis van de vlag niet kent. ,,Niet meer en niet minder, want natuurlijk hebben wij er geen enkel belang bij om mensen te provoceren.”

Om het nieuws van de komst van Doan naar Eindhoven op sociale media op ludieke wijze te bevestigen, besloot de club een anime-tekenaar in te schakelen. Die maakte een tekening in Japanse mangastijl van de voetballer, met een achtergrond die bij het media-team van PSV als ’ontzettend lelijk’ werd bestempeld. ,,Daarom hebben we besloten die achtergrond zelf aan te passen.”

Gruweldaden

Die aanpassing gebeurde volgens Slegers door een vormgever die geen weet had van de gevoeligheid omtrent het gebruik van de alternatieve Japanse vlag: een zon met zestien rode stralen. De Japanse marine gebruikte de vlag tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en nam deze in 1954 opnieuw in gebruik. Maar de vlag wordt in Azië, vooral ook in Zuid-Korea, geassocieerd met de Japanse bezetting in de oorlog en de gruweldaden die daarbij hoorden.

‘Hey PSV, waarom gebruiken jullie deze Japanse criminele oorlogsvlag”, twittert een Zuid-Koreaanse PSV-fan, als een van de vele reacties. ‘Het is een pijnlijke geschiedenis voor Koreanen, waarom? Ik mocht jullie team graag, maar nu ben ik echt teleurgesteld en boos.’

Jan van Wagtendonk, voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden, noemt het gebruik van de vlag ‘onjuist en zeer beledigend’. ,,Zoiets doet ons echt pijn. In Eindhoven en omgeving wonen veel Ambonezen, die in het verleden op verschrikkelijke wijze zijn geteisterd door de Japanse marine.”

Hakenkruis

Een aantal twitteraars maakt zelfs de vergelijking met een hakenkruis. ,,Dat vind ik wel heel zwaar aangezet”, reageert prof. dr. Janny de Jong, bijzonder hoogleraar Europees-Oost-Aziatische betrekkingen aan de Rijks Universiteit Groningen. ,,Een hakenkruis verwijst naar het Nazi-regime, deze vlag naar de Japanse krijgsmacht. Maar ik snap de gevoeligheid zeker wel, Korea was natuurlijk eens een Japanse kolonie.”

PSV blundert met ‘foute’ Japanse vlag