‘Alle wijsheid op een stokje’: de avonturen van Toby en Tara

Print
‘Alle wijsheid op een stokje’: de avonturen van Toby en Tara

De makers van het kinderboek. |V.l.n.r. Astrid, Erik en Tanja met op de voorgrond de hoofdpersonages Tara en Toby Afbeelding: Harrie Daems

Blerick -

Tanja Claassen uit Blerick schreef samen met een vriendin een kinderboek waarin hun eigen kinderen de hoofdpersonages zijn. ‘Alle Wijsheid op een Stokje’ is een boek dat je hart laat stralen, vinden beide auteurs.

De totstandkoming van hun allereerste kinderboek ‘Alle Wijsheid op een Stokje’ mogen we gerust een soort familiegebeuren noemen. Op het drukken na deden ze alles zelf. De vriendinnen Tanja Claassen uit Blerick en Astrid Janssen uit Mill schreven ieder acht verhalen, terwijl Erik Daems, de partner van Tanja, de foto’s bij de vertellingen maakte. Hun eigen kinderen figureerden als de hoofdpersonen Toby en Tara. Ook het uitgeven doen ze in eigen beheer. De presentatie heeft inmiddels in kleine huiselijke kring plaatsgevonden, waar de eerste twee exemplaren zijn uitgereikt aan de voornaamste personages uit het boek.

Om de spanningsboog bij de kinderen onder het voorlezen te behouden omvat ieder verhaaltje slechts één pagina. Bij alle verhalen hoort een door Erik gemaakte foto.

„Nee, het is geen sprookjesboek geworden,” roepen beide auteurs bijna in koor. „De verhalen zijn geschreven vanuit de fantasie van een kind. Ze zouden echt gebeurd kunnen zijn. De jongen en het meisje beleven allerlei avonturen in het bos. Het zijn twee kinderen die nog heel puur in het leven staan en hun eigen innerlijke wijsheid volgen.”

Ongeveer een jaar geleden begon het op een mooie zomerse dag in de hoofden van Astrid en Tanja te borrelen en te broeden. Begin dit jaar startte het daadwerkelijke schrijven. In juni vond de laatste fotoshoot plaats. Dat gebeurde in de bosrijke omgeving van Mill, de woonplaats van Astrid. De shoot werd feestelijk afgesloten bij de Wanroijse Bergen. Daar konden de kinderen naar hartenlust skelteren, roeien en springen!

In het boek ontdekken de hoofdrolspelers de kracht van vriendschap en beleven ze voortdurend nieuwe avonturen. Zo liggen ze op een hoge sneeuwwitte wolk, niet zo heel ver van verwarmende zon. Ze kijken naar beneden, naar de ronddraaiende aarde. Wat zou daar allemaal te beleven zijn? Nieuwsgierig beginnen ze aan hun reis en beleven het ene bijzondere avontuur na het andere.

Uniek aan het voorlees-prentenboek is dat de afbeeldingen geen tekeningen zijn, maar foto’s, die zoals gezegd zijn gemaakt door Erik, professioneel fotograaf.

Tanja: „De avonturen spelen zich af in en bij een bos. In één verhaal vinden ze een stokje, een toverstokje. Tara voelt zich een fee en vraagt zich af of feeën kunnen toveren. Ze wenst dat er een vlinder verschijnt. En warempel, ineens fladdert er een vlinder rondom haar. Werkelijk gebeurde fantasie als het ware. En Toby waant zich een prins.”

„We hebben het boek geschreven op gevoel. Het proces van schrijven tot uitgeven was een grote ontdekkingstocht. Er komt zoveel bij kijken. Het gaat om vertrouwen in iets hebben. En het uiteindelijke resultaat voelt heel goed.”

Het is een boek ‘dat je hart laat stralen’, staat op www.allewijsheidopeenstokje.nl. Als het aan de drie makers van ‘Alle Wijsheid op een Stokje’ ligt, blijft het niet een eenmalig gezamenlijk project. Het idee voor een tweede boek ligt al klaar. Ze hopen hiervoor een ‘echte’ uitgever warm en enthousiast te krijgen.

‘Alle Wijsheid op een Stokje’ verschijnt in een oplage van 800 exemplaren en is onder andere verkrijgbaar bij Boekhandel Koops in Venlo, Atelier KANS in Blerick en Primera Schippersheijn in Mill. De prijs bedraagt 16 euro. De kleurige boekenlegger komt er gratis bij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →