Tramschutter Gökmen Tanis hoeft van Utrechtse rechtbank niet te verschijnen

Print
Tramschutter Gökmen Tanis hoeft van Utrechtse rechtbank niet te verschijnen

Afbeelding: ANP Graphics

Gökmen Tanis hoeft bij de volgende rechtszaak op 23 september niet te verschijnen. Hij blijft dan in zijn cel in het Pieter Baancentrum.

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten. Bij de vorige zitting, op 1 juli, moest Tanis van de rechtbank verplicht wél verschijnen. Dat ging destijds met veel gedoe, waarbij Tanis zelfs moest worden gekneveld met banden.

Lees ook: Met een brutale blik en spottend lachje loopt Gökmen Tanis de rechtszaal in

De rechtbank laat nu weten voor de komende zitting ‘geen aanleiding te zien’ om de verdachte te verplichten om daarbij aanwezig te zijn. ,,Hij heeft inmiddels op voorhand aangegeven op die zitting niet te zullen verschijnen”, aldus de rechtbank in een verklaring.

De tweede zitting tegen Gökmen Tanis is op 23 september in de rechtbank in Utrecht. Op 18 maart opende hij het vuur in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Tijdens de zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Die behandeling is naar verwachting begin volgend jaar.

Tanis wordt momenteel door deskundigen onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek zal zijn afgerond en het rapport daarover voor de rechtbank beschikbaar is.

Lees hier meer over de zaak rond de tramschutter.