Raad van State tikt Roerdalen op de vingers in geschil om bouwplan De Donck in Posterholt

Print
Raad van State tikt Roerdalen op de vingers in geschil om bouwplan De Donck in Posterholt

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Posterholt -

Het gemeentebestuur van Roerdalen heeft niet goed genoeg onderbouwd waarom ze de gronden waarop bouwplan De Donck in Posterholt had moeten komen een agrarische bestemming heeft gegeven. Dat oordeelt de Raad van State.

Plan De Donck voorziet in de bouw van negentien woningen in een gebied ten zuiden van de Burgemeester Geradtsstraat in Posterholt. Ontwikkelaar Frank Zuthof had al vergevorderde plannen toen de gemeente op het allerlaatste moment besloot om de grond waar de woningen zouden komen, te veranderen van een woonbestemming naar een agrarische bestemming. Woningbouw is daardoor niet meer mogelijk op die locatie. De gemeente ziet het gebied liever niet bebouwd worden.

Onvoldoende

Zuthof was het er niet mee eens en stapte naar de Raad van State. Die oordeelt nu dat de gemeente Roerdalen de wijziging niet goed genoeg heeft onderbouwd. Onduidelijk is bijvoorbeeld of de grond überhaupt wel geschikt is voor agrarisch gebruik. Dat de gemeente aanvoert dat de gronden voor 1968 ook voor landbouw werden gebruikt, is voor de RvS onvoldoende. In de decennia daarna is het gebied namelijk bebouwd met bedrijfsgebouwen en voor niet-agrarische doeleinden gebruikt.

Afwachten

Roerdalen krijgt nu een half jaar de tijd om alsnog met een deugdelijke onderbouwing te komen. Frank Zuthof is deels tevreden met de uitspraak. „Ik moet nu afwachten wat de gemeente gaat doen en waar ze mee gaan komen. Mijn doel is nog steeds om op die plek negentien woningen te bouwen. De locatie is er geschikt voor en de behoefte in de markt is er. Daarnaast zie ik niet hoe de gemeente wil beargumenteren dat de grond geschikt zou zijn voor agrarisch gebruik.”

De gemeente Roerdalen laat in een eerste reactie weten dat ‘de gemeenteraad op één punt het besluit om de bestemming te wijzigen niet in voldoende mate heeft onderbouwd. De raad wordt met deze tussenuitspraak in de gelegenheid gesteld om nader te onderbouwen waarom de raad de bestemming ‘Agrarisch’ ter plaatse van de percelen van GRS passend acht’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen