Uit abdij Rolduc verwijderd ‘erotisch’ kunstwerk naar Thorn

Print
Uit abdij Rolduc verwijderd ‘erotisch’ kunstwerk naar Thorn

Het gewraakte kunstwerk. Afbeelding: Archief De Limburger

Thorn / Kerkrade / Eygelshoven / Roggel -

Het afgelopen zaterdag door seminarie Rolduc in Kerkrade verwijderde kunstwerk van de Roggelse schilder Mathieu Ramaekers maakt in november deel uit van de kunstwandeling Kunsbeeld Thorn.

Voorzitter Har Bokken van de organiserende stichting Thorn Metronoom was er als de kippen bij om het kunstwerk binnen te halen voor de expositie. „Ik las het verhaal in de krant en ben op zoek gegaan naar de kunstenaar. Die wilde direct medewerking verlenen aan het exposeren tijdens Kunsbeeld Thorn. Kunst moet in mijn ogen spraakmakend zijn en censuur is helemaal uit den boze. Daarom wilde ik dit werk graag naar Thorn halen.” Bokken ontkent niet dat een stukje publiciteit meespeelt in aanloop naar de tweede editie van het evenement.

Lees ook: Abdij Rolduc verwijdert ‘erotisch’ kunstwerk na klachten van bezoekers

Het olieverfschilderij van Mathieu Ramaekers werd door enkele bezoekers van Rolduc als aanstootgevend ervaren. Het werk toont een vrouw in een roze onderbroek en hemdje. Ze wordt door twee mannen bekeken. Het schilderij was onderdeel van een jubileumexpositie van het Kunstcollectief Vaals in Rolduc maar is afgelopen zaterdag op last van de Rolduc-directie weggehaald.

Kunsbeeld Thorn vindt plaats op 17 november. Werken worden tentoongesteld in panden die normaal niet toegankelijk zijn zoals een oude watermolen, een voormalig notariskantoor of bij mensen thuis. Het werk van Ramaekers is te zien in een leegstaand pand op de Hoogstraat waarbij de kunstenaar aanwezig is om uitleg te geven ver het werk en de controverse die is ontstaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen