Expositie ‘Sinti in Limburg’ in bibliotheek Ligne

Print
Expositie ‘Sinti in Limburg’ in bibliotheek Ligne

Settela Steinbach. Afbeelding: Sinti in Limburg

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

In de expositie ‘Sinti in Limburg’ staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West-Europa.

De tentoonstelling in de bibliotheek Ligne is te bezoeken tussen 26 september en 4 november. De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht. Religie vormt een belangrijk onderdeel van het leven van de Sinti. Daarom is er aandacht voor onder meer de jaarlijkse bedevaart in Roermond, met oude foto’s van Roermond, Venlo en Heerlen.

Bijna alle foto’s zijn afkomstig uit openbare archief- en museuminstellingen. De rest van de foto’s komt uit particulier bezit, in het bijzonder van de familie Meinhardt, Rob Hendrikx, Jean Knoors en Wout van Vloten.

Er wordt in deze expositie een indringend beeld geschetst van deze bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld. De bijzondere cultuur, riten en gewoonten dreigen volgens de Sinti verloren te gaan. Intern is de oorlog onbespreekbaar en extern wordt er ook niet over gesproken, omdat de kloof met de rest van de samenleving te groot is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen