Lichte stijging van zorgpremie in 2020

Print
Lichte stijging van zorgpremie in 2020

De zorgpremie stijgt in 2020 met zo’n drie euro per maand. Afbeelding: ANP

De zorgpremie gaat volgend jaar licht omhoog, met zo’n drie euro per maand. Op jaarbasis gaat een basisverzekering bijna vier tientjes extra kosten.

Dat wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt, melden Haagse bronnen.

Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispremie van 1421 euro, 37 euro meer dan de huidige premie (1384 euro). Deze premie, die pas over anderhalve week officieel bekend wordt, is een richtlijn voor zorgverzekeraars. Zij bepalen in het najaar zelf hun concurrerende tarieven; die zullen waarschijnlijk nog lager uitpakken.

Lees ook: Bijna half miljoen Nederlanders ‘vergeet’ zorgtoeslag

De zorgpremie stijgt iets doordat, vanwege de goede economie, lonen en prijzen in de zorg oplopen. De zorgkosten zijn ook hoger door extra zorg vanwege de vergrijzing, betere behandelingen en omdat medische hulpmiddelen of medicijnen aan het basispakket zijn toegevoegd.

Besparing

Daarentegen blijft de toename volgens bronnen zeer beperkt doordat akkoorden met de belangrijkste sectoren in de zorg zijn gesloten om de stijging van het aantal behandelingen flink in te dammen. Die deal levert volgend jaar een besparing op van 1,2 miljard euro.

Verder zijn de prijzen van geneesmiddelen binnen de perken gebleven, door het beleid om goedkopere medicijnen met voorrang te verstrekken. Daarnaast heeft minister Bruins (Medische Zorg) de prijs van nieuwe, peperdure middelen omlaag gekregen via onderhandelingen met fabrikanten. De totale besparing is op dit vlak ongeveer 400 miljoen euro.

Het ministerie van Volksgezondheid wil de gelekte cijfers tot Prinsjesdag niet bevestigen.

Eigen risico gelijk

De huidige coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) heeft al eerder afgesproken dat het verplichte eigen risico deze regeerperiode gelijk blijft. Iedereen betaalt ook in 2020 standaard 385 euro voor basiszorg. De premie kan overigens dalen als mensen vrijwillig het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro.

De zorgtoeslag, een compensatie voor de zorgkosten van mensen met lagere inkomens, is gekoppeld aan de premie. De verwachting is volgens ingewijden zelfs dat de zorgtoeslag volgend jaar harder zal oplopen dan de premie, wat voor deze groep een koopkrachtstijging betekent.

Zorgpremie basispakket (gemiddeld in euro‘s):

2020: 1421* (schatting Kabinet)

2019: 1384

2018: 1308

2017: 1286

2016: 1201

2015: 1158

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen