Video: Jo Roelofsen (74) bakt lekkerste appelvlaai van Limburg

Print

De wedstrijd om de lekkerste appelvlaai van Limburg. Video: De Limburger

/ Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Swalmen -

Met één punt verschil heeft Jo Roelofsen uit Weert de wedstrijd om de lekkerste appelvlaai van Limburg gewonnen, die woensdag in de Oranjerie in Roermond werd gehouden door De Limburger, de samenwerkende Limburgse ambachtelijke bakkers en Bakeplus uit Venlo.

De appelvlaai van de 74-jarige hobbybakker kreeg van de jury 42 punten, die van Simone van de Moosdijk, eveneens uit Weert, scoorde 41 punten. ,,Daarmee is Weert dé vlaaistad van Limburg”, zeiden beiden glunderend.

De derde plaats was voor Mirjam Tegels uit Swalmen, die woensdagochtend als een van de eerste van de 41 hobbybakkers haar vlaai naar de Oranjerie in Roermond kwam brengen.

De top tien van deze appelvlaaibakwedstrijd krijgt volgende week van de samenwerkende Limburgse bakkers een vlaaibakcursus en wordt nadien nog gehuldigd tijdens de komende Limburgse bakkersdag voor professionele bakkers.

Origineel

Juryvoorzitter Marcel Roubroeks prees het hoge niveau van de hobbybakkers, die hadden meegedaan aan de wedstrijd. ,,Veel creativiteit en liefde voor de vlaai sprak eruit. Ook zagen we dat alle deelnemers zich erg hadden ingespannen om originele smaken aan hun appelvlaaien te geven. Het mooie was ook dat appelvlaaien mensen verbindt. De hobbybakkers die hun vlaaien kwamen brengen naar de Oranjerie raakten meteen met elkaar in gesprek over smaken en recepten, mooi.”

Jo Roelofsen was erg ingenomen met zijn overwinning. ,,Ik ben zeer aangenaam verrast door deze eerste prijs. Een plaats bij de eerste tien had ik wel verwacht maar dit niet”, zegt de vlaaiveteraan. Want Roelofsen is geen blauwe maandag vlaaienbakker. Tien jaar lang was hij met zijn vrouw als vrijwilliger actief voor het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind en momenteel is hij in Stramproy betrokken bij de verder uitbouw van het lokale bakhoes. ,,Onlangs was er in Stramproy een kunstroute, we hebben toen zo’n 53 vlaaien gebakken in de hout gestookte oven. Prachtig.” Veel plezier zegt hij ook te beleven aan het bakken met dementerende ouderen op Zorgboerderij Ingelshof inTungelroy.

Hoofdbrekens

Zijn winnende vlaai heeft Roelofsen nogal wat hoofdbrekens gekost. ,,Bij teler Princen in Weert hebben ze nieuw soort appelras, de Zari, een fris zoete appel, maar ik vond de smaak wat te heftig voor mijn vlaai. Nadat ik de appel had geblancheerd, kreeg hij de smaak die ik wilde. Vervolgens heb ik een mengsel van suiker, kaneel, citroen, banketbakkersroom en rozijnen gemaakt. Dat in combinatie met mijn deeg en de Zari appels heeft me de eerste prijs bezorgd.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen