Toezichthouder ACM geeft geen goedkeuring voor fusie PostNL en Sandd

Print
Toezichthouder ACM geeft geen goedkeuring voor fusie PostNL en Sandd

Archiefbeeld: Herna Verhagen, CEO van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd Afbeelding: ANP

De voorgenomen fusie van PostNL en Sandd wordt geblokkeerd. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft geen toestemming. PostNL en Sandd stappen nu naar het ministerie van Economische Zaken voor toestemming.

Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM stelt dat met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL een monopolist op het gebied van postbezorging ontstaat. ,,Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post. Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen.”

Voordelen

ACM erkent wel dat een fusie voordelen zou opleveren op het gebied van efficiëntie, omdat de post na de overname via één netwerk bezorgd kan worden. Echter, volgens de toezichthouder wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.

Het kabinet zou nu aan zet zijn om de fusie alsnog mogelijk te maken. De minister mag volgens de wet het oordeel van de toezichthouder negeren, als er een algemeen belang mee gediend wordt. De twee postbedrijven vinden de fusie wel nodig omdat er steeds minder brievenbuspost wordt bezorgd.

PostNL en Sandd hebben hun plannen om te fuseren op 25 februari gemeld bij de ACM. Op 1 april besloot de concurrentiewaakhond dat er een vergunning nodig is voor deze overname, waarna de partijen op 4 april hun aanvraag indienden. De toezichthouder is van mening dat er een risico is dat de consument door middel van hogere prijzen de dupe wordt van de samensmelting en wilde daarom nader onderzoek doen naar de plannen van de postbedrijven.