Anne Frankboom geplant bij Buitengoed de Gaard

Hanneke Groenteman (l) plantte de originele zaailing van de Anne Frankboom in de tuin van Buitengoed de Gaard. © Buitengoed de Gaard

Hanneke Groenteman was zondag 25 augustus te gast bij Buitengoed de Gaard in Heythuysen. Hier plantte ze samen met haar zoon Gijs, schoondochter Aaf Brandt Corstius, kleinkinderen Benjamin en Rifka Groenteman en Menina, Bas en Anja Versteeg van De Gaard een directe nazaat van de kastanjeboom die in de tuin naast het Achterhuis in Amsterdam stond.

Redactie

Het planten van de boom maakte veel herinneringen los bij Groenteman over haar eigen onderduiktijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zaailing, die enkele jaren geleden door Huib Sneep van Stichting Wereldboom, eerder Stichting Anne Frankboom, aan de Gaard werd toegekend, is jarenlang met liefde en zorg omringd en was nu, met het jubileum van 75 jaar bevrijding Leudal in zicht, klaar om op gepaste wijze geplant te worden. „Door het planten van de Anne Frankboom, voortgekomen uit De Kastanje, leeft Anne voort in onze en toekomstige gedachten en harten. Ze is hier veilig, ze kan hier groeien en bloeien. En ons allemaal overleven”, aldus Groenteman.

Bijzondere boom

Anne Frank schreef tijdens haar jarenlange onderduiktijd in haar wereldberoemde dagboek driemaal over de kastanjeboom. De boom was haar enige contact met de natuur. Na opgepakt te zijn door de Duitse bezetter stierf Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen. Anja Versteeg-Peters van Buitengoed de Gaard: „Het is een grote eer dat we in het jaar waarin Anne Frank 90 jaar zou zijn geworden en Hanneke haar 80e verjaardag vierde, deze bijzondere boom met Hanneke en haar familie hebben mogen planten. We zullen de boom koesteren en met veel respect verzorgen. Om onze gasten te enthousiasmeren om de gedachten van Anne Frank levend te houden, hebben we daarnaast in de bibliotheek een speciale Anne Frankboekenplank met een ruim boekenaanbod voor groot en klein ingericht.”