Alzheimer Café Leudal gaat in september weer van start

Print
Alzheimer Café Leudal gaat in september weer van start

Er is een duidelijke behoefte aan een Alzheimer café in Leudal. Afbeelding: Marja Deckers

Heythuysen -

Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, voor hun naasten en voor alle belangstellenden. Bezoekers kunnen hier in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. De bijeenkomsten vinden elke vierde dinsdag van de maand plaats in Zorgcentrum Beek en Bos aan de L’Unionlaan 1 in Heythuysen. Het programma begint om 19.30 en duurt tot 21.00 uur.

De bijeenkomsten starten gewoonlijk met een vraaggesprek met een gastspreker. Alzheimer Nederland heeft meer dan 220 Alzheimer cafés waaronder Alzheimer Café Leudal dat in 2012 van start ging. Het café opent weer op 24 september voor het seizoen 2019-2020 met een avond waarop het thema ‘bewegen’ centraal staat. Marja Deckers uit Heythuysen is hier de contactpersoon.

Vrijwilligerswerk

Marja Deckers: „Ik ben bij het Alzheimer café betrokken geraakt toen ik in dit blad een oproep voor vrijwilligers las. Ik had de ziekte dementie van heel nabij meegemaakt. Dat was voor mij aanleiding dat ik mij graag voor dit doel wilde gaan inzetten. Inmiddels telt het Alzheimer café Leudal dertien vrijwilligers. Binnen deze groep hebben we een kleine werkgroep die verantwoordelijk is voor de programmering van de maandelijkse bijeenkomsten, waar we iedere keer tussen de dertig en vijftig bezoekers welkom mogen heten.” Van september tot en met juni vindt het Alzheimer Café Leudal plaats in het restaurant van ouderencentrum Beek en Bos in Heythuysen. Ze zijn blij dat we daar te gast mogen zijn. „We worden er geweldig gefaciliteerd. Het is ook een heel laagdrempelige locatie”, aldus Deckers.

Kroegbaas

Net zoals in een echt café heeft het Alzheimer café ook een kroegbaas. Deckers: „Dat is diegene die de avond leidt en die een vraaggesprek houdt met de speciale gast, die wij voor iedere bijeenkomst uitnodigen. Onze eerste gast in het nieuwe seizoen is een ergotherapeute, die het belang van bewegen voor mensen met dementie zal bespreken. Zij kan hulp bieden met aanpassingen en met praktische tips. Voor de volgende bijeenkomsten van dit seizoen hebben een huisarts, een mondhygiëniste, een notaris, een geriater en een psycholoog toegezegd als gastspreker te komen. Na dit gesprek is er altijd een pauze waarin de aanwezigen - vaak mantelzorgers en dus lotgenoten - ervaringen met elkaar kunnen delen. Overigens zijn ook veel van onze bezoekers werkzaam in de (dementie-)zorg. Daarna is er nog gelegenheid vragen te stellen en we eindigen de avond altijd met een gedicht en muziek.”

Dementievriendelijk Leudal

Het Alzheimer Café Leudal is ook betrokken bij het project ‘Dementievriendelijk Leudal’. Dit is een initiatief van onder andere de gemeente Leudal en Alzheimer Nederland om de gemeente dementievriendelijker in te richten. „Daar willen wij natuurlijk graag onze medewerking aan verlenen. Wij hopen van harte dat mensen met dementie, hun mantelzorgers en familieleden uit de gehele gemeente Leudal het Alzheimer Café komen bezoeken. Ze zullen er geen spijt van krijgen en ze zullen merken dat het in contact komen met lotgenoten en het kunnen luisteren naar en praten mét deskundigen een positieve bijdrage levert om beter met deze ziekte om te kunnen gaan.” Voor meer informatie: alzheimercaféleudal@gmail.com

Alzheimer

In 1906 beschreef de Duitse psychiater en neuropatholoog Alois Alzheimer voor de eerste keer de ziekte die later bekend werd als de ziekte van Alzheimer. Het is de oorzaak van 60 tot 70% van alle gevallen van dementie. De gemeente Leudal kent veel mensen met dementie. In 2015 waren er in de gemeente 670 mensen met deze aandoening en in 2020 zal dit aantal vermoedelijk gegroeid zijn naar 820. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal mensen met dementie in 2040 mogelijk verdubbeld zijn.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen