Geschiedenis van technisch onderwijs in Heibloem

Print
Geschiedenis van technisch onderwijs in Heibloem

Schilderswinkel op school De Heibloem. Afbeelding: Archief heemkundevereniging Oos Naer

Neer -

Het vakonderwijs op De Heibloem van begin tot midden vorige eeuw staat centraal tijdens de lezing van Jan Verkennis op woensdag 18 september om 20.00 uur in de Haammaeker aan de Hoogstraat 2 in Neer.

Met de ontwikkeling van bedrijventerreinen eind jaren vijftig kwam het technisch onderwijs in de regio echt op gang. Zowel in Panningen als in Heythuysen werden ambachtsscholen gebouwd. Voor die tijd werd het technisch vakonderwijs verzorgd door de broeders op De Heibloem. Veel jongens uit Neer en omgeving genoten daar hun vakopleiding.

Van landbouwkolonie naar techniek

De broeders met de blauwe koorden startten in 1852 in Heibloem een landbouwkolonie met het doel wezen en halfwezen uit grote steden een kans te geven om een rechtschapen burger te worden. Door de ontwikkeling van de techniek kwam steeds meer de vraag vanuit het bedrijfsleven om geschoold personeel. De broeders haakten daarop in en vanaf 1917 kreeg men toestemming van het Ministerie van Onderwijs voor het geven van erkend vakonderwijs. Zowel op De Heibloem als op Stokershorst (beide van dezelfde congregatie) werd onderwijs gegeven. Waar De Heibloem alleen bestemd was voor interne leerlingen werden op Stokershorst ook jongeren uit de omgeving toegelaten. Na de verwoesting van Stokershorst in de Tweede Wereldoorlog was het voor externe leerlingen ook mogelijk om op De Heibloem een vak te leren.

Verkennis belicht tijdens de lezing de geschiedenis van het technisch onderwijs onder meer met foto’s die een beeld schetsen van de ABS van Heibloem. De lezing biedt tevens gelegenheid voor oud-leerlingen om herinneringen op te halen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen