Proef op de som: slurpt dit wegdek 90 liter water per vierkante meter op?

Print

Video: De Limburger

Hegelsom -

Een gewaagde proef donderdagmiddag in Grubbenvorst. Het bedrijfje Tile Systems liet een proefstrook in een stuk wegdek overspoelen met een enorme hoeveelheid water.

De waterplens was vergelijkbaar met de meest extreme regenbui die ooit - in 2011 - in Nederland is gevallen, plus een schepje erbovenop: 90 liter per vierkante meter. Het Hegelsomse bedrijf heeft een innovatieve, waterdoorlatende straatklinker ontwikkeld die de vloed van een enorme stortbui binnen de kortste keren moet kunnen verwerken.

Ofschoon de testen van de ‘slurpklinker’ in het lab veelbelovend zijn, moet hij komende tijd in de harde praktijk van het alledaagse weggebruik worden beproefd.

Lees ook: De stenen klinker die hemelwater als een dorstige spons opzuigt

Overlast en schade

Door de klimaatverandering wordt Nederland steeds vaker geconfronteerd met hevige hoosbuien, waardoor overlast en schade ontstaan. Hier speelt start-up Tile Systems op in: het bedrijf heeft naast de klinker ook een terrastegel ontwikkeld die raad weet met een watervloed. Ofschoon beide producten hemelwater snel weg weten te werken, kunnen ze ook water bufferen, een uitkomst bij langdurige droogte en hittestress in ‘versteende’ steden.

De bestrating doorstond de natte vuurproef donderdagmiddag in ieder geval met verve: het water was binnen welgeteld 9 minuten en 40 seconden weg. Dit duurde bij de recordbui in 2011 zeker een uur.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu