Minister Koolmees in gesprek met pensioenveld over dreigende kortingen

Print
Minister Koolmees in gesprek met pensioenveld over dreigende kortingen

Afbeelding: ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil in gesprek met werkgevers, werknemers en pensioenfondsen over hoe er moet worden omgegaan met dreigende pensioenkortingen. Voor het einde van het jaar zal hij de Tweede Kamer over de uitkomst informeren.

Koolmees erkende donderdagmiddag in debat met de Tweede Kamer dat een aantal, vooral grote pensioenfondsen er ‘bar slecht’ voor staan en dat dit deelnemers ‘rauw op het dak’ valt. Koolmees wil het gesprek aan met het pensioenveld, maar gaf tegelijkertijd een ‘winstwaarschuwing’ af: ,,Helaas is het soms nodig om pensioenen en de pensioenopbouw te verlagen”, aldus de minister.

Lees ook: Onverwachte korting op pensioenen valt rauw op het dak

Het voltallige parlement dringt er bij Koolmees op aan om ‘onnodige kortingen’ te voorkomen, zoals in het in juni afgesloten pensioenakkoord is afgesproken. Partijen zijn echter niet allemaal even duidelijk over welke kortingen zij zien als ‘onnodig’: PVV, SP en 50PLUS suggereren dat alle kortingen van tafel moeten, omdat pensioenfondsen zich door te strenge rekenregels arm moeten rekenen, menen zij. Tegelijkertijd roept bijvoorbeeld de PvdA op kortingen ‘zoveel mogelijk’ te voorkomen. ,,Los het op, zodat mensen niet zo hard worden getroffen als nu lijkt te gaan gebeuren”, aldus PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.

Gevarenzone

Vooral de wens van de PvdA (en GroenLinks) is belangrijk voor Koolmees, omdat zij als een van de weinige oppositiepartijen voor de zomer hun steun gaven aan het pensioenakkoord. Omdat de regeringspartijen samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer is steun vanuit de oppositie noodzakelijk om de afspraken uit het pensioenakkoord door het parlement te loodsen.

De financiële positie van veel pensioenfondsen is sinds het akkoord werd afgesloten flink verslechterd: de lage rentestand zorgt voor lagere dekkingsgraden, waardoor kortingen dreigen. Op korte termijn lopen vooral de metaalfondsen PME en PMT het gevaar de pensioenen voor zowel gepensioneerden als mensen die nog premie betalen vanaf 2020 te moeten verlagen. Ook het ABP (ambtenaren en onderwijzers) en PFZW (zorg) stevenen inmiddels echter op de gevarenzone af.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen