‘Burgemeester Maastricht kocht onderhands huis van directeur ambtenarenkantoor’

Print
‘Burgemeester Maastricht kocht onderhands huis van directeur ambtenarenkantoor’

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht heeft in het voorjaar van 2018 een pand gekocht van een ambtenaar die een hoofdrol speelde in een politieke affaire in die stad. De onderhandse verkoop is niet officieel bij de gemeente gemeld. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester is het ‘de reguliere aankoop van een huis’ en heeft zij het pand gekocht voor het geval een van haar kinderen in de toekomst vanuit de Randstad terug wil verhuizen naar Maastricht. Penn heeft de transactie vooraf wel besproken met gouverneur Theo Bovens.

Lees ook: Reconstructie spionageaffaire Maastricht: burgemeester wist maanden van niets

De burgemeester kocht het pand aan de Looiersgracht van Wim Lousberg, de directeur van het Shared Service Center Zuid-Limburg, het gezamenlijke ambtenarenkantoor van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Hij speelde een rol in de zogenoemde spionage-affaire in de stad.

Er zijn voor een burgemeester geen wettelijke belemmeringen om te investeren in vastgoed, maar wel ethische. Zo stelt de ‘handreiking integriteit’ van de Vereniging Nederlandse Gemeenten dat ‘waakzaamheid is geboden’ bij aankopen van grond of onroerend goed door politieke ambtsdragers. Deskundigen spreken in de krant van belangenverstrengeling.